Elutasítja a Gyurcsány-csomagot az SZDSZ

Nem támogatja az SZDSZ vezetősége a kormány válságkezelési csomagját. A liberálisok továbbra is a Reformszövetség által javasolt átalakításokat támogatják.

Az SZDSZ ügyvivő testülete (üt) Fodor Gábor javaslatára elfogadta azt az állásfoglalást, amelyben Kóka János frakcióvezetővel együtt arra kérik a párt országgyűlési képviselőcsoportját, hogy a parlamentben ne támogassák a kormány által készített válságkezelő javaslatot - jelentette be a pártelnök a testület pénteki ülését követő sajtótájékoztatóján.

Fodor Gábor pártelnök - a liberálisok egyedül az áfaemelés elől zárkóznak e
Fodor Gábor pártelnök - a liberálisok egyedül az áfaemelés elől zárkóznak e

Fodor Gábor hozzátette: a kormány csomagja nem elegendő ahhoz, hogy Magyarország kilábaljon a válságból. Mint elmondta, véleményük szerint ilyen programot csak a Reformszövetség elképzelései alapján lehet elkészíteni. Meglátásuk szerint a kormány a jelenlegi javaslataival még az eredeti, hetekkel korábban bejelentett elképzeléseihez képest is visszalépett - jegyezte meg.

Arra a kérdésre, hogy ha a kormány nem terjeszt be egy, az SZDSZ számára elfogadható válságkezelési javaslatot, akkor előkerülhet-e a konstruktív bizalmatlansági indítvány, illetve az előrehozott választások kérdése, elmondta, hogy véleményük szerint nem elég egy-két pontot beemelni a Reformszövetség javaslataiból a válságkezelő csomagba. Hozzátette, bízik abban, hogy meg lehet találni a közös nevezőt. Elmondta azt is, ha nem születik meg a program, akkor "fel kell tenni magunknak az egyéb kérdéseket".

A pártelnök kijelentette, hogy ma Magyarországon nemcsak gazdasági, de társadalmi válság is van. Megjegyezte, hogy a kormány 3-3,5 százalékos előrejelzéseivel ellentétben az elemzők többsége 5-6 százalékosra teszi az idei gazdasági visszaesést. Hozzátette, az a dolguk, hogy akadályozzák meg a nagyarányú visszaesést, "de nem lehet megint azt megtenni, amit ősszel láttunk a költségvetés beterjesztése kapcsán, hogy olyan javaslatok születnek, amelyek nem a realitásból indulnak ki" - mondta Fodor Gábor, aki szerint őszintén szembe kell nézni a helyzettel.
Közölte, hogy szükség van a politikai és a gazdasági bizalom visszaállítására, ehhez pedig egy vállalható, a civil szféra által is elfogadott programra van szükség.

A társadalmi válság tünetének nevezte a növekvő gyűlöletkeltést, ellenségeskedést és a bűnbakkeresést. Kitért arra, hogy az SZDSZ ügyvivői szerint a magyar politikai életben megnyilvánuló tehetetlenség csak növeli ezt.
Ennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy a parlament például nem tudta megválasztani a Legfelsőbb Bíróság elnökét.

Kitért arra, hogy "teljes egészében a szélsőségesek, a szélsőjobb uralja a nemzeti ünnepeinket" és véleménye szerint ezt a folyamatot az erre hivatott szerveknek kellene megállítaniuk. Azt mondta, ezért fontos a bíróság, a rendőrség és az ügyészség tekintélye.

Egy másik kérdésre, az MDF frakció megszűnése kapcsán azt mondta, támogatni tudják, hogy az MDF frakció egykori képviselői a különböző parlamenti bizottságok munkáiban részt vegyenek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.