Eltűnt az Alaptörvény asztala Debrecenből

Tavaly előírásszerűen fölállították az Alaptörvény asztalát a debreceni városházán, de az mára eltűnt – holott a fölállításáról rendelkező államtitkári intézkedés még érvényben van.

A debreceni polgármesteri hivatal Új városháza elnevezésű tömbjében hiába keressük az Alaptörvény asztalát, az mára eltűnt. Holott tavaly szeptembertől az előírásoknak megfelelően fölállították a városháza földszintjén, s egy dolgozót is odaültettek mögéje. Az Alaptörvény asztala hónapokig funkcionált, ám hetekkel ezelőtt eltávolították, holott az asztalra vonatkozó államtitkári rendelkezés még érvényben van.

Az asztal áthelyezéséről valószínűleg nem beszélhetünk, az új városházán ugyanis érdeklődésünkre nem tudták megmondani, hogy az asztal hol található. Arra sem tudták a választ, hogy pontosan mikor vitték el. Egy dolgozó tegnap délelőtt ottjártunkkor úgy fogalmazott: nemhogy az asztalt, de azt a fiatalembert sem látták hetek óta, akit tavaly az asztal mögé ültettek, s akinél meg lehetett rendelni az Alaptörvényt.

A titok nyitja valószínűleg az, hogy az Alaptörvény asztalának fölállításáról rendelkező Szabó Erika államtitkár elfelejtette közölni, hogy az önkormányzatok meddig kötelesek az asztalt biztosítani, ezért Debrecenben úgy gondolták: ha nincs rá igény, megszüntetik az asztalt.

A területi közigazgatásért felelős államtitkár tavaly augusztusban részletesen előírta, hogy miként kell az asztalt felállítani: egy külön helyiségben egy székkel együtt kell elhelyezni, szükséges üveglappal lefedni, és dekorációval is el kell látni. Rá kell rakni az Alaptörvényt, fölé pedig egy táblát kell elhelyezni „AZ ALAPTÖRVÉNY ASZTALA” felirattal. Az Alaptörvény asztalának "szolgálatára és gondozására" a jegyzőnek külön munkatársat kell biztosítania, aki szükség esetén az állampolgároknak is segítséget nyújt az Alaptörvény megrendelőlapjának kitöltésében.

Úgy tudjuk, hogy habár Debrecenben eleinte volt érdeklődés iránta, idén év elején szinte már senki nem ment oda az asztalhoz. Valószínűleg ezért döntöttek úgy, hogy az asztalt eltávolítják, annak ellenére, hogy Szabó Erika államtitkár nem vonta vissza a szolgáltatással kapcsolatos rendelkezéseit. A városházán későbbre ígértek tájékoztatást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.