Eltűnt pártok, eltűnt pénzek

Enyhén szólva is akadozik az áprilisi parlamenti választáson induló jelöltekkel és pártokkal szemben kiszabott mintegy kétmilliárd forintnyi bírság behajtása: a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) kapott adatok szerint eddig 1,2 millió forintot tudtak behajtani.
Tavasszal a pártok 38 ezer ajánlóívvel nem számoltak el határidőben, s emiatt a választási bizottságok csaknem nyolcvan pártot és magánszemélyt bírságoltak meg hiányzó ívenként mintegy ötvenezer forintra. Köztük a csúcstartó a Keresztény Magyarok Szövetsége volt: ezt a szervezetet csaknem hétszázmilliós büntetéssel sújtották. A Határon Túli Magyarok Pártja, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt, a Társadalmi Béke Párt és az Új Dimenzió Párt is egyenként több mint százmilliós bírsággal adós.

Önként elsősorban a parlamenti pártok fizettek, amelyeket jellemzően pár százezer forintra bírságoltak, és csak az LMP-nek kellett másfél milliót lerónia. De például a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt is átutalta a kilencmilliós, illetve a Munkáspárt is a négymilliós bírságot. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint önkéntes befizetéssel összesen csupán húszmillió forint érkezett be. Ezért az iroda a NAV-nál kezdeményezte, hogy a kintlevőséget adók módjára hajtsák be. Az adóhivatal tájékoztatása szerint eddig a 2,1 milliárdos bírságból 1,2 milliót tudtak behajtani.

Az adóhatóság tájékoztatása szerint a kezdeti szakaszban jellemzően vagyonfeltárás történik: felderítik egyebek mellett az adós ingó és ingatlan vagyonát, jövedelmi viszonyait, bankszámláit, fennálló követeléseit, gazdasági társaságban meglévő érdekeltségeit. Ezt követően lehet a végrehajtást megindítani. Azoknak a fantompártoknak azonban, amelyek több ezernyi ajánlóívet nem adtak le, nincs semmilyen saját vagyona, így a bírságot nemigen tudják majd behajtani.

A parlamenti választáson idén először egymilliós kampánytámogatást kaptak az egyéni képviselőjelöltek, ám az összeggel el kellett számolniuk. Aki ezt elmulasztotta, illetve két százalék alatti eredményt ért el, annak a pénzt vissza kell fizetnie. A Magyar Államkincstár közlése szerint 316 jelölttől összesen 327 millió forintot követelnek, de november 13-ig csupán 56-an fizettek be nem egészen 23milliót. Közülük harmincan voltak, akik az elszámolással kapcsolatban követtek el valamilyen hibát, a többiek pedig két százalék alatt teljesítettek.

Kétszázalékos eredmény alatt vissza kellene fizetni az állami támogatást
Kétszázalékos eredmény alatt vissza kellene fizetni az állami támogatást
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A kincstár 67 személynek engedélyezett részletfizetést vagy halasztást, és négy jelölt már kiegyenlítette a tartozását, míg tíz fővel szemben a követelést a NAV-nak adták át. Húsz személy bírósági keresetet nyújtott be, míg további 187 jelölt tartozik 243 millió forinttal, velük szemben ugyancsak a NAV jár el. Azon jelölő szervezetek közül, amelyek javára a képviselőjelöltek átengedték az állami támogatást, kilenctől követel a kincstár összesen 411 millió forintot plusz a kamatait. A Seres Mária Szövetségesei 93 millióval, az Együtt 2014 Párt 36 millióval maradt adós, de mindkét szervezet bíróságon támadta meg a határozatot. Az Összefogás Párttól 57 milliót, az Új Magyarország Párttól 47 milliót és az Új Dimenzió Párttól 34 millió forintot követelnek.

Ezek esetében a kincstár szintén az adóhatósághoz fordult a behajtás érdekében. A Független Kisgazda-, Földmunkás és Polgári Párt 45 milliós, valamint a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség 61 milliós tartozására részletfizetési kedvezményt kért. A kisgazdák azonban a november 1-jén esedékes első részletet nem utalták át, ezért a teljes követelést átadták a NAV-nak.

A Jólét és Szabadság Demokrata Közösség részletfizetési kérelmét a kincstár viszont elutasította. A döntés ellen a párt bírósági keresetet nyújtott be, ám hiába, így a visszafizetési kötelezettség decemberben válik esedékessé. A Zöldek Pártja 37 millió és kamatai megfizetésére köteles, amit határidőre nem teljesítettek, ezért esetükben is marad a behajtás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.