Eltűnt milliárdok: itt a tanterem-mutyi?

A Fidesz Zuschlag-ügyének nevezte a tanterem-felújítások költségeinek elszámolását Hadházy Ákos, a trafikmutyit leleplező egykori kormánypárti képviselő. Az elnyert uniós pénzeknek töredékét költötték az iskolákra, hatalmas összegek tűntek el a Klebelsberg Intézményfenntartó Központon keresztül - írja az Index.
Összesen 52 iskola természettudományos tantárgyak oktatására szolgáló tantermének kialakítására hirdették meg 2012-ben az Öveges-programot, 14 milliárd forintos, EU-támogatásból származó kerettel. Bár a felújítást és a berendezés magas színvonalon végezték el, a volt fideszes szekszárdi képviselőnek szemet szúrt, hogy kerülhetett városában 150 millió forintba két tanterem összenyitása.

Hadházy Ákos szerint a valós beruházás nem haladhatta meg a 45 millió forintot. A trafikmutyi leleplezőjeként ismertté vált politikus úgy látja: az oktatási pénzek iparszerű lenyúlására komplett hálózat jöhetett létre, és jelentős összegeket nyelt el a Klik is.

Hadházy nyomozása során kiderítette, hogy a szekszárdi gimnáziumra eső keret valójában az eredetileg ismertnek több mint duplája, 314 millió forint volt. Az önkormányzat megkeresésére semmilyen információval nem tudott szolgálni a különbözet sorsáról.

Az Index információi szerint a felújításokra a teljes keretnek legfeljebb egytizedét költötték. A lap megkereste a Kliket, ahol az közölték, ők kapták a pályázati összegek legnagyobb részét, amelyet "a Klik szakmai tevékenységek teljesítésére" fordítanak. A központ által közölt feladatokat azonban (a laboratórium működtetéséhez szükséges szolgáltatások, multimédiás tananyagok kifejlesztése, kísérletek digitalizálása, licencdíjak, stb.) az önkormányzat már rég kifizette a rájuk eső keretből.

Hadházy Ákos gyűjtése szerint a szekszárdi ügyben a Klik 10-15 millió forintokat fizetett ki "projektmenedzsmentre", sajtórendezvényekre, és a terem használatát nyilvántartó szoftverre. És bár látszólag tenderen választották ki ezen feladatok teljesítőit, a dokumentációban felbontatlan pályázati borítékok vannak, az ajánlatok a döntést nem befolyásolhatták.

A megvalósításban általában nem helyi cégek kaptak szerepet, sőt, feltűnő módon ismétlődtek ugyanazok a vállalkozások az ország különböző pontjain - ismertette kutakodása eredményeit Hadházy.
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.