Eltűnnének a pilóták a magyar Gripenekből

A huszonegynéhány pilóta egyharmada gondolkodik a légierő elhagyásán.
A Honvédelmi Minisztérium mind ez idáig nem állt elő olyan ajánlattal, amely visszatartaná a magyar vadászpilótákat – írja a Magyar Nemzet arról az értesüléséről, hogy a huszonegynéhány magyar Gripen-pilóta egyharmada gondolkodik távozáson a Magyar Légierőtől a civil szféra – valamelyik fapados légitársaság – kedvéért. A lap szerint a lépés régóta érlelődik, és vele veszélybe kerülhet a nemzetközi missziók teljesíthetősége is, nem beszélve azokról a milliárdokról, amelyekből a pilótákat kiképezték, és amelyek így kárba vesznek.
Magyar Gripenek a levegőben. Borítanának
Magyar Gripenek a levegőben. Borítanának
Veres Viktor / Népszabadság

A pilóták távozási szándékának – hívja fel a figyelmet a cikk – több oka is van. Az egyik, hogy a területen csaknem másfél évtizede nem volt értékelhető bérfejlesztés, amelyet sem z életpályamodell, sem a 2015 második félévétől ígért bérfejlesztés nem tud kiváltani. De a pilótáknak nem teszik a megbecsültség és a perspektíva hiánya sem, a Gripen-programba fektetett százmilliárdos nagyságrendű haditechnikai fejlesztés ellenére,ugyanis a „kékruhások" alárendelt szerepet játszanak a döntéshozatalban.

„Bár a HM néhány tíz százalékos célzott béremeléssel, s tanfolyamokat követő rabszolgaszerződésekkel az utóbbi években kísérletet tett a Gripen-repülőműszakiak visszatartására, hosszú távon nem tudta feltartóztatni a kiáramlást. Egybehangzó vélemények szerint a Gripen bérleti szerződés 2012-es módosítását követő reményteljes időszak mára lezárult, s a program ismét lejtmenetben van. Ha nem történik sürgős beavatkozás, kérdésessé válhat a kormány által elvállalt nemzetközi missziók – baltikumi légtérvédelem, visegrádi harccsoport – teljesíthetősége is" – írja a Magyar Nemzet, amely szerint a felszínen még minden rendben van, a magyar Gripenek pénteken tértek vissza arról a hadgyakorlatról, amelyen a balti országok ősszel kezdődő négyhónapos légtérvédelemére készültek. (A vadászgépek egyikének az üzemanyagrendszer meghibásodása miatt Kassán kellett leszállnia.)

A kanadai sajtó tavaly szeptemberben szellőztette meg, hogy Magyarország Kanadától kért támogatást NATO-pilóták kiképzésére. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia régóta szeretné, ha mind a 28 NATO tagország honvédelmi költségvetése meghaladná a GDP két százalékát. Orbán Viktor miniszterelnök ezután, októberben jelentette be, hogy Magyarország növelni fogja a hadi kiadásait.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.