Eltitkolták Pécs húszmilliárdos ingatlanvagyonát?

Pécs lényegesen értékesebb ingatlanvagyonnal rendelkezik, mint amiről korábban tudni lehetett - derült ki a pécsi vagyonkezelő, a Pécs Holding Zrt. teljes ingatlanvagyonát átvizsgáló friss felmérésből.

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), a baranyai megyeszékhely, Pécs polgármestere csütörtökön a vizsgálat kapcsán tartott sajtótájékoztatóján elmondta: az eddig "könyv szerint" nyilvántartott mintegy 5,3 milliárd forintos érték és az ingatlanok valódi, piaci értéke között több mint 16 milliárd forint a különbség. Így jelenleg mintegy 21,3 milliárd forint a Pécs Holding Zrt. ingatlanállományának forgalmi értéke.

"Úgy gondoltuk, hogy a vagyongazdálkodással foglalkozó cég számára elengedhetetlen, hogy tisztában legyen az általa hasznosított ingatlanállomány valós műszaki állapotával, hasznosítási lehetőségeivel, valamint az ingatlanok tényleges forgalmi értékével. A korábbi időszakban csak az ingatlanok könyvelt, könyv szerinti értéke volt ismert, ami viszont gyanúsan alacsony volt" - közölte Páva Zsolt.

Szebellédi István igazságügyi könyvszakértő hangsúlyozta: nem eladni akarják az ingatlanokat, hanem azt a mozgásteret találták meg most, amivel a város finanszírozása alátámasztható. A vizsgálatot még év elején rendelték el, az elmúlt időszakban 234 telek és 486 felépítményes ingatlan forgalmi értékének becslését végezték el. Azt még vizsgálják, hogy miért nem volt korábban tényleges értékbecslés.

Ha bebizonyosodik, hogy szándékos mulasztásról van szó, akkor az ügyben Pécs büntetőfeljelentést tesz. Az önkormányzat kezelésében lévő ingatlanállomány felülvizsgálata még tart, ennek kapcsán novemberben várható eredmény.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.