Nem fenyeget polgárháború, csak jobbikos belharc

Rövid tanácskozást tartott a nemzetbiztonsági bizottság az Atv.hu által közreadott gyöngyöspatai hangfelvétel kapcsán. A szocialista elnök szerint az ügy felveti a bűncselekmény gyanúját és egyéb nemzetbiztonsági kérdéseket is, a fideszes belügyi államtitkár szerint jobbikos belharcról van szó csupán, az ország nincs veszélyben.

A nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke szerint a gyöngyöspatai hangfelvétel felvet bizonyos nemzetbiztonsági kérdéseket és a bűncselekmény gyanúját is, az Orbán-kormány belügyi államtitkára szerint viszont egyszerű jobbikos belharcról van szó, az ország pedig nincs veszélyben. Mint ismert, az Atv.hu hozott nyilvánosságra egy hangfelvételt, amelyen állítólag Juhász Oszkár, Gyöngyöspata jobbikos polgármestere, valamint két – feltehetően a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesülethez tartozó – polgárőr beszélgetése hallható. Többek között egy polgárháború várható bekövetkeztéről, és arról tanácskoznak, hogy annak akkor kell megtörténnie, amikor az az ő győzelmükkel végződhet.

A felvétel tanúsága szerint Juhász Oszkár azt állítja: a Jobbiknak megfelelő külföldi kapcsolatai vannak, ahonnan komoly pénzbeni támogatásra számíthat. A polgármester korábban cáfolta, hogy ilyen kijelentéseket tett volna, illetve ha lenne is ilyen felvétel, akkor az szerinte szerkesztett anyag.

Az ügyben péntek délelőtt összeült a nemzetbiztonsági bizottság is. A zárt ülést követően Molnár Zsolt szocialista elnök azt mondta: a nyomozó hatóságoknak kell kivizsgálnia, hogy milyen bűncselekmény történhetett, de a felvétel tartalma nemzetbiztonsági kérdések mellett ennek gyanúját is felveti.

Kontrát Károly belügyi államtitkár, a bizottság egyik fideszes tagja ugyanakkor úgy véli, hogy nem fenyeget polgárháborús veszély. A felvétel kapcsán szerinte pusztán jobbikos belharcról van szó, amelyhez a szocialisták is asszisztálnak. Kontrát szerint a hanganyagot is bizonyosan a radikális párt környezetéből szivárogtathatták ki. Az államtitkár hangsúlyozta: a hatóságok, a titkosszolgálatok és a terrorelhárítás garantálják az emberek és az ország biztonságát.

Az ügyben sajtótájékoztatót tartott a Jobbik is, ahol Juhász Oszkár kijelentette: a felvételen hallható magánbeszélgetés során olyan emberekkel "tárgyalt", akik "próbáltak olyan törvénytelen tevékenységet folytatni, ami arra irányult, hogy megvédik Gyöngyöspatát", és ebben a vitában Juhász Oszkár "az ő nyelvezetüket, az argót használva" próbálta meggyőzni őket arról, hogy nincs szükség semmilyen törvénytelen eszközre, és nem kell nekik megvédeni a települést. A Jobbik szerint, amióta Juhász Oszkár a polgármester Gyöngyöspatán, nyugalom van a településen. Ezért arra kérték az MSZP-t és az LMP-t is, hogy hagyják abba a „hisztit”.

 

Juhász Oszkár, Gyöngyöspata polgármestere érkezik a Képviselői Irodaházba
Budapest, 2012. április 20. Juhász Oszkár, Gyöngyöspata polgármestere érkezik a Képviselői Irodaházba. Összehívta az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát a testület szocialista elnöke az atv.hu-n nyilvánosságra hozott, Juhász Oszkárnak tulajdonított hangfelvétel miatt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.