ELTE: személyes adatokat nem adhatunk ki

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) minden információt az adatigénylő rendelkezésére bocsátott, kivéve a törvény által védett személyes adatokat - reagált az intézmény rektorhelyettese az MTI-nek a Pesti Központi Kerületi Bíróság keddi döntésére.

Hatáskör hiányában a Fővárosi Törvényszékre tette át a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) kedden azt a polgári pert, amelyben egy diák és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) azért perli az Eötvös Loránd Tudományegyetemet, hogy adja ki a jogi kar hallgatói önkormányzatának (HÖK) gazdálkodási adatait, köztük például a közéleti és jutalomkeret felosztását.

Fábri György rektorhelyettes kiemelte: jogértelmezésük szerint az információs szabadságról szóló törvény rendelkezése alapján, a felsőoktatási törvényeknek megfelelően a személyes adatokat nem adhatják ki, e tárgyban vitájuk van a NAIH-hal. Mivel számukra elsődleges szempont, hogy hallgatóik személyiségi jogait megvédjék, ezért mindaddig, amíg a bíróság nem cáfolja jogi álláspontjukat, nem adhatják ki a személyes adatokat - hangsúlyozta.

A rektorhelyettes kitért arra, hogy álláspontjuk szerint a per arra irányul, hogy név szerinti listákat adjon ki az egyetem. Mint írta: a hallgató nem fogadta el az egyetem vonatkozó válaszát, ezért a NAIH-hoz fordult, amely arra hívta fel az ELTE-t, hogy adja ki az adatokat. Ezzel kapcsolatban az egyetem felhívta a NAIH figyelmét, hogy a felsőoktatásra vonatkozó törvények kizárják az ösztöndíjban részesülők nevének kiadását.

Arra a kérdésre, hogy megfelel-e a valóságnak az egyik hallgatójuk, a pert kezdeményező G. Szabó Dániel kijelentése, hogy mintegy évi 20 millió forintból gazdálkodik az ELTE jogi kari HÖK, és ebből a jutalomkeret hozzávetőleg 7-8 millió, amelynek felosztásáról az elnök és egyik helyettese dönt, azt közölte: a működési keret 2012-ben 8,9 millió forint volt, "a jutalomra mint ösztöndíjra" fordítható keret 7,7 millió forint. Ennek felosztásáról az általános egyetemi szabályozás keretei között a HÖK belső szabályzata alapján döntenek - rögzítette Fábri György.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.