ELTE: felújítás után folytatódhat a képzés

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem mai közleménye szerint gyakorlóiskolájának felújítására egyelőre nincs pénz az egyetemet sújtó elvonások miatt. Január 31-ig kidolgozzák a megoldási javaslatot.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) vezetősége reálisnak látja, hogy az általános iskolai oktatás évszázados hagyományait folytatni tudja az egyetem által fenntartott Kiss János altábornagy utcai gyakorlóiskola keretében. A középiskolai képzés továbbviteléhez azonban még szükséges volna mintegy 200 millió forintos felújítás és évi mintegy 100 millió forintos kiegészítő támogatás - az intézmény erről szóló közleményét a rektori titkárság juttatta el az MTI-nek szombaton.

Az ELTE által szükségesnek tartott forrásokról azt írták: ezek az egyetem költségvetésében a nagymértékű elvonások miatt nincsenek meg. Az egyetem által létrehozott szakértői bizottság mindezek figyelembevételével dolgozik döntés-előkészítő javaslatán január 31-ig - tették hozzá.

A közlemény felidézte: az ELTE vezetősége a szenátus decemberi döntése alapján az elmúlt hetekben széleskörű egyeztetéseket folytatott a Kiss János altábornagy utcai gyakorló általános és középiskola finanszírozásáról. Az ELTE üdvözli, hogy az egyetem és a szülők jelzéseire reagálva a XII. kerületi önkormányzat továbbra is a korábbi mértékben támogatja az iskolát, és az általános iskolai oktatás számára hosszabb időre ingyenesen rendelkezésre bocsátja az épületet.

Fontosnak tartják, hogy a nyilatkozatok alapján már az oktatási kormányzat is figyelemmel kíséri az egyetemet ért elvonások miatt kialakult finanszírozási válsághelyzetet, valamint hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ törvényi kötelezettségeinek megfelelően gondoskodni szándékozik a gyermekek esetleges szükségessé váló elhelyezéséről az állami fenntartású iskolahálózatban.

Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP) XII. kerületi polgármester pénteken az MTI-nek azt mondta: azt javasolja a képviselő-testületnek, hogy az idén továbbra is ötvenmillió forinttal támogassák az ELTE ottani gyakorlóiskoláját. Pokorni Zoltán kifejtette: annak ellenére, hogy az intézmény fenntartója az ELTE, az elmúlt években mintegy 300 millió forinttal támogatták az iskolát. Kitért arra is, hogy ez nem volt törvényi kötelezettsége az önkormányzatnak, de a kerületi gyerekek színvonalas képzése érdekében elkötelezettek az iskola mellett.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár pénteki sajtótájékoztatóján azt hangoztatta: az Eötvös Loránd Tudományegyetem gyakorlóiskolájának sorsa jelenleg az ELTE és a hegyvidéki önkormányzat kezében van. Elmondta: tudnak arról, hogy a XII. kerületi önkormányzat már nem folyósítja az iskola működtetését biztosító szerződésben vállalt támogatást. Hozzátette, ha nem találnak megoldást, és a középiskolai részleg veszélybe kerülne, akkor a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ közbelép, és gondoskodik a gyerekek vagy az egész iskola átmentéséről és továbbviteléről.



Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.