ELTE-rektorhelyettes: pártpolitikának nincs helye az egyetemen

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) eddig is és a jövőben is a leghatározottabban elzárkózik attól, hogy a pártpolitikát beengedje az intézmény falai közé - jelentette ki Fábri György rektorhelyettes az egyetemfoglalókkal tartott szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

Az intézménybe abból az alkalomból hívták meg a sajtó képviselőit, hogy a diákok és az egyetem kedden megállapodást kötött arról, hogy a korábban elfoglalt Gombocz Zoltán teremben rendszeres, nyilvános fórumokat tarthatnak a hallgatók, és ezzel véget ért az egyetemfoglalás. A diákok - akik között jelen voltak a Hallgatói Hálózat képviselői is - a sajtótájékoztató után kiürítették és elhagyták a termet.

Fábri György rektorhelyettes kiemelte: az ELTE úgy tekinti, az aktív és véleményüket kifejező hallgatókkal sikerült megállapodni, hogy a termet elsősorban oktatásra, kutatásra használják, ugyanakkor megfelelő keretek között a hallgatók programjaikra igénybe vehetik.

Ezért cserébe azt kérik, hogy tartsák be a pártpolitika-mentességet, illetve ne akadályozzák az oktató-kutató munkát.

Kérdésre válaszolva a rektorhelyettes kifejtette: a józan ész alapján egyértelmű, hogy ha valaki pártpolitikusként tevékenykedik az egyetemen vagy valamelyik politikai párt programját fejti ki, annak nézetrendszere alapján lép fel, az nem elfogadható.

Fábri György kiemelve, hogy bő másfél hónapos időszak zárult le, megjegyezte: az egyetem vezetése soha egyetlen olyan lépést sem tett, amelynek alapján felmerülhetett volna a gyanú, hogy rendészeti problémáról van szó.

További kérdésre elmondta: nyugdíjkorhatár előtt álló tanárt nem küldtek el, a bölcsészkar 550 oktatójából mintegy 20 nyugdíjkorhatárt betöltött oktatótól váltak meg.

A bölcsészkaron hamarosan választásokat tartanak, így a hallgatói önkormányzat felfüggesztését meg lehet szüntetni - fűzte hozzá egy másik kérdésre.

Fernengel Ágnes az egyetemfoglalók képviseletében felidézte a diákok korábban megfogalmazott hat pontját, és azt hangoztatta, az, hogy az egyetemen lett egy tér, ahol a demokratikus kultúra átadása megvalósulhat, nagy győzelem és eredmény. Kiemelte: valódi párbeszéd indulhatott el, sikeres volt az egyetemfoglalás.

Dezső Tamás, a bölcsészettudományi kar dékánja az MTI megkeresésére kedden azt mondta, hogy a termet bármely hallgatói önszerveződés használhatja hetente kétszer, hétfőn és csütörtökön 17 órától 22 óráig.

Az egyetem keddi közleménye szerint az ELTE vezetőivel kötött megállapodás mutatja, hogy a jelenlegi oktatáspolitikai helyzetben elengedhetetlen az érintettek együttműködése. "Az Eötvös Loránd Tudományegyetem, ahogy élen jár az oktatás és a kutatás területén, úgy a hallgatói aktivitás támogatásában is példát mutat" - tartalmazza a kommüniké.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.