Elszabadult hajóágyúként viselkedik a fideszes polgármester

„Elszabadult hajóágyúhoz” hasonlítják a helyiek Csák István fideszes polgármestert, Terem község vezetőjét, aki a tavalyi önkormányzati választás óta  törvénysértések és mulasztások sorozatát követi el, s aki immár egy rendőrségi eljárás gyanúsítottja is a jegyzőjével együtt.

A falut 1990 óta vezető Csák István „ámokfutásának" az az oka, hogy a Fidesz tavaly októberben elvesztette a többségét az önkormányzatban, így ő maga is kisebbségben maradt. A többségben lévő képviselők azt szavaznak meg, amit jónak látnak, ezért Csák törvénytelen eszközökkel hátráltatja a munkát. Előfordul, hogy ha kényesebb téma kerül szóba, berekeszti az ülést. Nem engedi kérdések feltevését, a képviselők kérése ellenére nem jegyzőkönyvezik a hozzászólásokat, nem adja meg nekik a szót, jogszabályellenes tájékoztatásokat ad, nem hív össze testületi üléseket. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal vezetője, Kozma Péter már több törvényességi felhívást küldött a polgármesternek, de ezeknek nem volt hatása.

Kisebbségben maradt
Kisebbségben maradt
Konyhás István / Népszabadság

Igaz, a polgármester despotikus hajlama nem újkeletű: mint korábban írtunk róla, Szabolcsban a települést sokan „Csákfalvának" nevezik, mert a névadó „kiskirályt" basáskodó vezetőnek tartják, aki a falut korábban „családi vállalkozásban" vezette. A múlt ciklusban az egyik alpolgármestereként a fia dolgozott, míg a másik alpolgármesternek megtette a vejét. Egy másik veje a helyi iskola vezetője, lánya pedig a polgármesteri hivatal dolgozója volt.

A polgármester ellenzékének egyik hangadója Margiticsné Kobolák Andrea önkormányzati képviselő, aki már tizenhat panaszt tett ellene a kormányhivatalban. A képviselő tisztában van vele: Csák sorozatos törvénysértő tevékenysége, mulasztása miatt a képviselő-testület minősített többséggel hozott határozat alapján keresetet nyújthat be ellene a közigazgatási és munkaügyi bírósághoz a tisztsége megszüntetése érdekében, sőt egyidejűleg kérheti a tisztségéből történő felfüggesztését is. Csakhogy a döntéshozatalt eddig nem sikerült keresztülvinni, mert a polgármester megakadályozza a kérdés napirendre kerülését. Legutóbb november 30-án tartottak testületi ülést, de ott sem sikerült dűlőre jutni.

Margiticsné Kobolák Andrea szerint a polgármester azt a taktikát választja több mint fél éve, hogy vagy nem hajlandó felvenni az ellenzék által javasolt napirendi pontokat, vagy ha mégis hajlandó rá, akkor a napirendről ő maga mond egy mondatot és döntés nélkül áttér a következőre. A képviselő szerint számtalanszor fordult már elő, hogy mielőtt dönteni tudtak volna, egyszerűen berekesztette az ülést, és nem érdekelte a tiltakozás.

A polgármester és társai rendőrségi meggyanúsítása is egy önkormányzati üléshez kötődik. A testület idén februárban úgy döntött, hogy az a képviselő, aki állandó bizottsági tag, az alapdíjon felül 10 ezer forint tiszteletdíjat kap, míg a tanácsnok 5 ezret. A Csák István polgármester és Kerekes Imre jegyző által aláírt, valamint P. Lászlóné által vezetett jegyzőkönyvet azonban hamisított tartalommal továbbították a Nemzeti Jogszabálytár törvényességi felügyeletéhez: a hamis jegyzőkönyvben az szerepelt, hogy a képviselőket nem illeti meg sem 10, sem 5 ezer forintos juttatás. Később azonban Csák saját magának olyan jogot kreált, amiről nem is szavaztak: egy hamis jegyzőkönyvben a polgármester 500 ezer forintos rendelkezési jogot állapított meg magának a költségvetésen belüli átcsoportosításokra.

A rendőrség gyanúsítottként hallgatta ki Csák Istvánt, Kerekes Imrét és P. Lászlónét hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás miatt. Az ügyről megkérdeztük a kormányhivatalt, de nem kaptunk választ, s nem reagált megkeresésünkre a polgármester sem.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.