Bele is pusztulhat az ítéletbe Balla Irma fia - mondja ügyvédje

„Ártatlan vagyok" - ezek voltak S. Sándor utolsó szavai ma a tárgyalóteremben, mielőtt a rendőrök elvezették. Védője, Magyar György ügyvéd szerint Mór ismétlődött meg Debrecenben.

Galéria a debreceni ítélethirdetésről. Kattintson a képre!

Míg a családtagjai zokogtak, S. Sándor érzelemmentes, rezignált, kifejezéstelen arccal hallgatta ma délelőtt a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság ítéletét, amely szerint a 32 éves egyetemista fiatalember bűnös az édesanyja, Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselő 2007-ben történt meggyilkolásában. A bíróság a Budapesten gazdasági informatikus szakon tanuló vádlottat különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt - első fokon, nem jogerősen - 12 év fegyházbüntetésre, 10 év közügyektől való eltiltásra, és az ügyben fölmerült 10 millió forintos bűnügyi költség megfizetésére kötelezte.

S. Sándornak akkor sem árult el semmit az arca, amikor a tárgyalás megkezdése után fél órával nyílt az újságírókkal, hozzátartozókkal, barátokkal és érdeklődő bírósági dolgozókkal zsúfolásig megtöltött tárgyalóterem ajtaja, és belépett az a három rendőr, aki az ítélet kihirdetése után az elítéltet megbilincselte és elvezette.

A rendőrök láttán a fiatalember testvére, Vanda sokkszerű sírásban tört ki. Az elmarasztaló ítélet váratlanul érte S. Sándort, a családtagokat, mind a vádlottat képviselő Magyar György ügyvédet. Amint azt a hozzátartozóktól a tárgyalás után megtudtam, mindannyian olyannyira biztosak voltak a fiatalember fölmentésében, hogy csupán az volt számukra kérdéses: bűncselekmény vagy bizonyítottság hiányában mentik-e föl. Ezzel szemben Nagy Antal bíró az ítélet másfél órás indoklásában közölte: a beszerzett bizonyítékok, a szakértői vélemények alapján megállapítható, hogy - mint fogalmazott - az „indulattól túlfűtött, brutális és embertelen" bűncselekményt az áldozat fia követte el.

A bíró elmondása szerint S. Sándor úgy érezte, hogy az anyja rákényszeríti az akaratát, a gyilkosság napján is haragban váltak el, mert az anyja nehezményezte, hogy fia a húsvéti takarítás helyett a barátaival bulizik Bagamérban. Onnét a fiú éjfél után ért haza, s mivel - a bíróság szerint - az anyja nem akarta a lakásba beengedni, dulakododni kezdtek, majd S. Sándor egy azonosítatlan tárggyal agyonverte anyját, másnap pedig eljátszotta, hogy ő találta holtan az asszonyt. A bíró szerint átöltözéssel magyarázható, hogy a vádlott lefoglalt ruhái nem voltak véresek, de az áldozat ruháin és körme alatt S. Sándortól származó mikroszálak és DNS-nyomok a vádlott bűnösségére utalnak.

Nagy Antal kitért D. Lajos segédmunkásra, aki tavaly beismerte Balla Irma meggyilkolását, majd vallomását később visszavonta. A bíróság szerint az úgynevezett „vádhoz kötöttség" elve miatt D. Lajos ügyét nem lehet a mostani tárgyalás anyagává tenni, ráadásul D. Lajos vallomása ellentmondásos volt, az ügyről való információt a sajtóból szerezte.

A bíróság közölte: Balla Irmának a halála előtt pár órával eltűnt, majd később a város távoli pontján megtalált, valószínűleg elveszett mobiltelefonjának semmi köze a gyilkossági ügyhöz. Vagyis a bíróság szerint nem szól a vádlott ártatlansága mellett az a tény, hogy az anyja mobiltelefonja nem volt nála a gyilkosság időpontjában.

Az ítélet kihírdetése után a vádhatóság súlyosításért fellebbezett, míg az elítélt és védője felmentésért.

S. Sándor utolsó szavai ezek voltak: „ártatlan vagyok", majd megbilincselték, és előzetes letartóztatásba helyezték. A történtek miatt láthatóan felindult Magyar György ügyvéd kijelentette: nem tudta, hogy Debrecen ennyire közel van Mórhoz, mert ami S. Sándorral történt, szerinte pontosan párhuzamba állítható a móri gyilkossági ügyben született ítélettel. (Mint ismert, a nyolc halálos áldozatot követelő móri mészárlás után két ártatlan embert ítéltek el, akiket a valódi tettes kilétének tisztázása után fölmentettek.) Hozzátette: az ítélet szürreális, reméli, hogy másod- és harmadfokon tapasztaltabb bírók ülnek, ezért előbb-utóbb kiderül majd az igazság.

Csak az a baj - fogalmazott - hogy addig mindezt egy ártatlan embernek végig kell élnie, s bele is pusztulhat. Magyar György közölte: érthetetlen, hogy ha S. Sándor a bűnös, akkor miért csak 12 évet kapott, ez a gyilkosság ugyanis harminc év életfogytiglant érdemelne, szerinte ezzel a büntetéssel a bíróság üzent. Kérdésemre, miszerint kinek üzent, Magyar György azt válaszolta: a bíróság nem merte fölvállalni a vádlott fölmentését, de másod- és harmadfokon ez meg fog történni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.