Első fokon pert nyertek a kirúgott esztergomi tanárok

Jogellenesen menesztették az esztergomi volt Szent István Gimnázium hét tanárát 2009-ben – mondta ki első fokon a bíróság. A pedagógusokat azért rúgták ki, mert felelősnek tartották őket azért, hogy egy 16 éves diák öngyilkosságot követett el.

A Tatabányai Munkaügyi Bíróság elsőfokú, nem jogerős ítélete szerint jogellenesen bocsátották el 2009 augusztusában az esztergomi Szent István Gimnázium hét tanárát. Számukra a bíróság összesen mintegy bruttó 70 millió forint kifizetését ítélte meg - mondta el a tanárokat képviselő ügyvéd kedden az MTI-nek.

Sándor Bernadett hozzátette, a bíróság álláspontja szerint azért volt jogellenes a tanárok ellen indított fegyelmi eljárás és az ezt követő elbocsátás, mert a gimnázium igazgatója nem adott egyértelmű utasítást az iskolában kialakult helyzet kezelésére, majd a munkáltatói kötelességének elmulasztása miatt kialakult fejleményeket rótta fel a tanároknak a fegyelmi eljárásban.

Amint a Népszabadság is beszámolt róla, 2007-ben a Meggyes Tamás fideszes polgármester vezette önkormányzat az intézményt egy várostól távoli ingatlanba költöztette, és két hetet csúszott a tanévkezdés. A képviselő-testület akkor leváltotta az önkormányzat felelősségét hangoztató igazgatót, és kinevezte a korábban egy évre megbízott igazgatót, akinek a pályázatát a tanárok, az alkalmazottak, az iskolaszék, a szülők és a diákönkormányzat is elutasította.


A döntés ellen 800 ember tüntetett a városháza előtt, majd a tanév végén a diákok a gimnáziumban nem mentek be az órákra, tiltakozó gyűléseket szerveztek. Az egyik gyűlésen V. Balázs az osztályteremben maradva felgyújtott egy újságpapírt, egy padot is megégetett. A tanárok felelősségre vonták, és beküldték az igazgatóhoz. A 16 éves fiú ekkor táskáját a padban hagyta, a közeli síneken a vonat elé feküdt, és életét vesztette.

Az igazgató a történtek miatt az önkormányzat utasításra a tantestület 22 tagja ellen kezdeményezett fegyelmi vizsgálatot. A fegyelmi tanács 16 eljárást indított, ebből hetet elbocsátással zártak le.

A tanárokat képviselő ügyvéd elmondta: a bíróság bizonyítottnak látta, hogy az igazgató végig jelen volt az eseményeken, és munkáltatóként kötelessége lett volna utasítást adni a helyzet kezelésére, de ezt nem tette meg, és később sem rendelkezett például az órák igazolatlanná nyilvánításáról vagy megtartásáról.

Sándor Bernadett rámutatott, hogy a megítélt kártérítéseket vélhetőleg az államnak kell kifizetnie, mert az adósságrendezés miatt átvették Esztergom oktatási intézményeit. A Szent István Gimnáziumot a fegyelmi eljárások után összevonták egy szakközépiskolával, majd beleolvasztottak egy általános iskolát, és új intézményt alapítottak Szent Imre Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola néven.

Az ítélethirdetésen az intézményt senki nem képviselte, az írásos döntés kézhezvétele után 15 nap áll rendelkezésükre a fellebbezés beadásához - mondta el a tanárok ügyvédje.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.