Első fokon letöltendő fogházbüntetést kapott Berta tábornok

Nem jogerősen kilenc hónap letöltendő fogházbüntetéssel sújtotta a Pécsi Városi Bíróság a halálos balesetet okozó Berta Attila egykori Tolna megyei és budapesti rendőrfőkapitányt.

Palotai Gabriella bíró közúti baleset okozásának vétségében mondta ki bűnösnek a nyugalmazott rendőrtábornokot, akit négy évre eltiltott a közúti járművezetéstől, emellett több mint félmillió forint perköltség megfizetésére kötelezte. Berta Attila 2008. december 18-án este a szekszárdi Szent István téren, egy gyalogátkelőhelyen gázolt el autójával egy 60 éves asszonyt. A nő a kórházba szállítás után belehalt sérüléseibe.

A bíró indoklása szerint a vádlott nem fokozott óvatossággal közelítette meg a gyalogátkelőhelyet, s ezzel megsértette a KRESZ előírásait. A sértettet a külső sávban, 45-48 kilométeres óránkénti sebességgel ütötte el, pedig, ha kellő figyelemmel, körültekintéssel vezet, elkerülhette volna a balesetet. Pedig a fokozott óvatosság érdekében a járművezetőktől akár a harminc kilométeres óránkénti sebesség is elvárható a gyalogátkelőhelyek megközelítése során.

Palotai Gabriella a büntetés kiszabásánál hangsúlyozta, az ilyen cselekmények elkövetői egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetők. Berta Attila esetében azonban enyhítő körülményként vette figyelembe büntetlen előéletét, a baleset óta eltelt hosszú időt, illetve azt, hogy jogosítványának megszerzésétől, 1971-től egészen a szekszárdi esetig "problémamentesen vezetett".

Ugyanakkor súlyosító körülményként értékelte, hogy Berta Attila alapvető KRESZ-szabályt szegett, továbbá azt is, hogy a járművezetők általában helytelen magatartást tanúsítanak a zebrák előtt. Palotai Gabriella hangsúlyozta: a bíróság ilyen súlyú bűncselekmény esetén még a vádlott előéletére tekintettel sem hozhat felmentő ítéletet, vagy szabhat ki felfüggesztett szabadságvesztést.

Az ítélethirdetés után az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett, ezért az ügy a Baranya Megyei Bíróságon folytatódik.

Berta Attila 1991-től volt Tolna megyei rendőrfőkapitány, majd 1997. január 6. és 1998. augusztus 1. között Budapest főkapitánya.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.