Sírt a tárgyaláson a csalással vádolt közgazdász

A mai tárgyalásán minden károsulttól elnézést kért, majd elsírta magát K. Sándor 43 éves közgazdász, több brókercég alapítója, akit mintegy 2 milliárd forintos csalással vádolnak. Ő volt az, aki annak idején fantasztikusan fölfuttatta az ebesi focicsapatot – vélhetően az elcsalt pénzből.

A vádirat ismertetésével és a vádlott meghallgatásával megkezdődött  a különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével és más bűncselekményekkel vádolt K. Sándor büntetőpere ma a Debreceni Járásbíróságon. A 43 éves K. Sándor - aki 19 hónapja előzetes letartóztatásban van, így a tárgyalásra is fegyőri kísérettel hozták - a vád szerint több befektetőcéget hozott létre, amelyek igen magas hozamot ígértek, így a férfi vállalkozásai a vádban foglaltak szerint mintegy 2 milliárd forinttal károsították meg a kisbefektetőket.

A közgazdász végzettségű K. Sándor azzal tett szert ismertségre a közéletben, hogy cégei - többek között a Cívis Globál Brókerház Zrt. - révén aktívan támogatta a Hajdú-Bihar megyei Ebes futballcsapatát, amely a mesés anyagi támogatásnak köszönhetően egyre jobban szerepelt a megyei bajnokságban.

A mai tárgyaláson  több sértett megjelent, többek között a vádlott anyósa is, így kiderült: K. Sándor közvetlen családtagjai ugyancsak a károsultak körébe tartoznak. Akárcsak a görög katolikus egyház egyik Hajdú-Bihar megyei egyházközsége, amely szintén pénzt adott át befektetési céllal  K. Sándor egyik cégének.

A vádirat ismertetése során Péter Attila Ferenc ügyész kifejtette: a férfit 2 rendbeli különösen nagy kárt okozó, 109 rendbeli jelentős kárt okozó, 416 rendbeli nagyobb kárt okozó és 32 rendbeli kisebb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalással, valamint 663 rendbeli hamis magánokirat felhasználással vádolják.  

A vádhatóság szerint K. Sándor 2011 decemberétől jogtalan haszonszerzési céllal összesen 828 befektetési megállapodást kötött három gazdasági társaság nevében. Mindhárom társaságnak K. Sándor volt a vezető tisztségviselője, szándéka a vád szerint kizárólag pénzszerzés volt, nem pedig valós befektetési tevékenység.

Első cégét 2011 márciusában hozta létre Ebesen biztosítási, ügynöki és brókeri tevékenységre, ám az befektetési szolgáltatásra jogosító engedéllyel nem rendelkezett. Második cégét 2012 májusában jegyezték be, előbb debreceni, majd budapesti székhellyel. A nyilvántartásában biztosításközvetítői tevékenységre jogosult alkuszként szerepelt, befektetési szolgáltatást azonban nem nyújthatott volna. A harmadik cég 2013 áprilisában jött létre budapesti székhellyel "egyéb pénzügyi kiegészítő tevékenység" szolgáltatására, befektetési szolgáltatásra engedélye ennek sem volt.

K. Sándor eleinte személyesen ajánlott kimagasló hozamot garantáló befektetési lehetőséget, biztosítékként rögzítette, hogy rendelkezik engedélyekkel, sőt tőke- és hozamvédettséget garantált, s szavatolta az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 100 ezer eurós garanciáját.

Miután az ügyfélkör jelentősen bővült, a befektetők kezdetben megkapták az ígért kamatot, így nőtt a bizalom és terjedt a cég jó hírneve. Ezután K. Sándor országos hálózat kiépítéséhez fogott, s 2013 októberében már száznál több üzletkötő dolgozott neki. A szerződők száma ekkor ugrásszerűen emelkedett, s a vádlott Budapesten, Nyíregyházán, Győrben, Miskolcon, Pécsen és Kecskeméten régiós központokat hozott létre. A vádirat szerint a bizalomra a cég professzionális honlapja is rásegített, sok ügyfél ez alapján már saját maga kereste a befektetés lehetőségét.

A vádhatóság szerint K. Sándor az üzletkötők számára szervezett képzéseken azt a látszatot keltette, hogy a cégek tevékenysége megfelel a jogszabályoknak és szakmai szabályoknak. (Valószínűleg ez a magyarázata annak, hogy maguk az üzletkötők is elhelyeztek pénzt a cégeknél, így többen a károsultak között vannak.)

A vádirat szerint az ügyfelekkel kötött megállapodások biztosítékként rögzítették az egykori Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) engedélyét, az OBA felelősségvállalását, s a szakmai felelősségbiztosítások meglétét is. Habár a PSZÁF és az OBA ennek cáfolataként figyelemfelhívásokat tett közzé, a szóbeli tájékoztatásban ezek a garanciák továbbra is szerepeltek. A szakmai felelősségbiztosításokat is felmondta a két érintett biztosító, de ezek még a szerződésben is benne maradtak, mint ahogy a befektetések tőke- és hozamvédettsége is, pedig az ehhez szükséges bankgarancia hiányzott - írja a vád.

Mindeközben a cégek valós befektetéseket nem végeztek, a nyilvántartás sem volt megfelelő, a kifizetések módját és időpontját egyszerű táblázatokban, utólagosan felvezetett adatok alapján rögzítették. Az ügyészség megállapította: a vádlott két éven át, sorozatosan csapta be az ügyfeleket, hogy saját és családja megélhetését, illetve megszokott életszínvonalát biztosítsa. 

A bíróság előtti meghallgatása során K. Sándor ma közölte: nem állt szándékában az ügyfélkör és a család megkárosítása, s mindenkitől elnézést kér, akit "ilyen helyzetbe hozott a működés során". Hozzátette: azon dolgoztak és dolgoznak, hogy megtérítsék a kárt, elvégre a saját családtagjai is az ő cégeinél helyezték el a pénzüket. 

K. Sándor azzal védekezett, hogy folyamatosan egyeztettek a PSZÁF-fal, s működésük szerinte megfelelt az előírásoknak. Saját magáról azt mondta:  nem olyan személyiség, hogy vele kapcsolatban gazdasági csalást kelljen emlegetni, elvégre közgazdász végzettségű, 2002 óta dolgozik a pénzügyi szakmában, volt közép- és felső vezető különböző biztosítóknál és vagyonkezelőknél, sőt polgármesteri hivataloknak is adott gazdasági tanácsokat.

Elmondása szerint a cégekbe betette a teljes családi vagyont, mert az volt a célja, hogy a családja jobban éljen, s a két lányának megfelelő jövőt biztosítson. A gyermekei említése után nem sokkal a vádlott elsírta magát. Mint mondta, tizenkilenc hónapja börtönben van, s az a legnehezebb, hogy nem láthatja a lányait.

A sértettek is szót kaptak a tárgyaláson, mindegyikük azt mondta, hogy szeretné visszakapni a pénzét, egy asszony pedig közölte azt is: azért hittek K. Sándornak, mert "megnyerő és szavahihető embernek" ismerték.  A bíróság az ügyben összesen nyolc tárgyalási napot tűzött ki, a per a károsultak meghallgatásával folytatódik. 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.