Roma őrség alakul Miskolcon

Roma területőrséget állítanak fel Miskolcon; EU-támogatást 'síboltak el' Vasban; nem tetszik a szakmának a távhőtámogatás eltörlése - vidéki lapszemle.

Roma területőrség alakul Miskolcon

A város közgyűlése elfogadta az új közfoglalkoztatási programot, melynek része a roma területőrség felállítása. Az őrök Miskolc bűnügyi szempontból kritikus részein fognak „járőrözni" - írja az Észak Magyarország. A közfoglalkoztatási programot Orosz Lajos alpolgármester terjesztett be a közgyűlés elé még áprilisban, ennek egyik elemét jelentette a területőrség felállítása. Elmondása szerint ez utóbbi hatvan embernek adna munkát, feladatuk lenne a rendre, közbiztonságra vigyázni a város legkritikusabb területein: a Lyukóvölgyben, a "számozott utcákban", és a Bábonyibércen. A szolgálatot huszonnégy órában, ötös csoportokban végzik majd, fegyver nem lesz náluk, csak adóvevő és telefon - mondta el Orosz Lajos. A tagokat már kiválasztották, alapfeltétel volt a büntetlen előélet. A területőrség munkája a városnak évente 18 millió forintjába kerül, a fennmaradó összeget az állam fedezi. Az előkészületi munkálatokban az önkormányzat, a városi rendőrség, a közterület-felügyelet és a Miskolci Városgazda Kht. mellett Lakatos Attila borsodi cigányvajda is részt vett, aki felszerelést és három mikrobuszt ajándékozott a most alakult szervezetnek. (MTI)

Elsíbolták az uniós pénzt Vas megyében?

A helyes jogértelmezés érdekében fordul a Luxemburgi Bírósághoz a Szombathelyi Városi Bíróság az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértése kapcsán, írja csütörtöki számában a Vas Népe. A vádirat szerint az apátistvánfalvai általános iskola 80 százalékos támogatást kapott az EU-tól az "Égig érő tanterem" Rába-Mura vidéki erdei tanösvény projekt megvalósításához, melyet az iskolaigazgató vezetett. 2004 elején 10,5 millió forint érkezett az iskola számlájára. A projekt része volt, hogy a másodrendű vádlott, a helyi Apát Hotel igazgatója alapfokú gombaszakértői vizsgára felkészítő oktatást, és a célcsoportok vezetői részére ökoturisztikai találkozókat és tanulmányokat szervez Szlovéniába és német területre, 1,2 millió forintért. A szerződésben foglaltak azonban nem valósultak meg maradéktalanul. A másodrendű vádlott mégis elkészítette a jelentést és számlázott. A lap szerint hamis okiratot állítottak ki, 1,2 milliós kárt okozva a projektet felügyelő szervezetnek. Az iskolaigazgató beismerte a bűncselekmény elkövetését, a kár megtérítését vállava közvetítő eljárás kezdeményezését kérte. A bíróság megállapította az eljárás lehetőségét, de az ügyész fellebbezett. Ezután a bíróság felfüggesztette az eljárást és az ügyet a sértett jogállásáról szóló kerethatározat értelmezése végett az Európai Közösségek Bíróságához felterjesztette. (Tudósítónktól)

Érvek a távhő mellett

A távhőtámogatás eltörlése nem lesz jó hatással a fogyasztói fizetőképességre, az áfakulcs mérséklése viszont üdvözlendő, bár a szakma az öt százalékos áfa mellett érvel - hangzott el azon az országos tanácskozáson, amelyet a Nyírtávhő Kft. rendezett Nyíregyházán. A szakmai fórumon elhangzott: alacsonyabb árakkal és korszerű szolgáltatással versenyképesebbé válhat a távhőszolgáltatás - írja a Kelet-Magyarország. (Tudósítónktól)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.