Elrendelte a rendőrség a nyomozást az MNB-alapítványi ügyekben

Nyomozás indult a Matolcsy-féle MNB-s alapítvány, a PADA ügyében "hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt." A feljelentést Tényi István magánszemély tette. A nyomozással a főügyészség az első kerületi rendőrkapitányságot bízta meg – adta hírül az Index.

Mint korábban kiderült, több változatban „futottak" a PADA közérdekű adatként kiadott kuratóriumi jegyzőkönyvei: a szocialisták adatigénylésére kiadott dokumentumok ugyanis több ponton is eltérnek azoktól a jegyzőkönyvektől, amelyeket az alapítvány korábban a honlapján hivatalos anyagként közzétett a honlapján. Más a fejléc, más a központozás, a sortörés, a betűtípus, az oldaltörés, sőt, apró szövegszerű eltérések is vannak, a dokumentumok alján szereplő aláírásokat pedig képként szúrták be. Nem egyértelmű melyik a hiteles jegyzőkönyv, és egyáltalán mi szükség volt az iratok módosítására. Továbbá Tényi feljelentése arra is kitér, hogy némely nyilvánosságra hozott befektetési döntéseknél nincsenek rendben a dátumok sem.

Korábban a szocialista politikus Tóth Bertalan is feljelentést tett az ügyészségen sikkasztás, hűtlen kezelés és közérdekű adattal való visszaélés miatt. A vádakra akkor az MNB alapítványa akkor úgy reagált, csak egy „teljességgel alaptalan, rosszindulatú politikai hatáskeltésről" van szó, sőt feljelentést is tettek hamis vád miatt. Az ügyészség viszont lépett: Tóth Bertalanék ügyében nemrég feljelentés-kiegészítést rendelt el, Tényi István okirat-hamisításról szóló feljelentése után pedig máris megkezdődött a nyomozás.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.