Elpocsékolt tábornokok

Három év és három hónap – a statisztika szerint Magyarországon ma ennyi időt tölt hivatalban egy rendőrfőkapitány. A rendszerváltás után 1991 tavaszán nevezték ki első alkalommal az új parancsnokokat. Az országos főkapitányság élén heten váltották egymást, a BRFK és a tizenkilenc megyei főkapitányság élén száznégy személycsere történt. Elemzők szerint ez egész egyszerűen abnormális.

Megyei főkapitánynak lenni múló állapot, ezt az utóbbi években nyolcvannégy volt főparancsnok tapasztalta meg a saját bőrén. Elsőként – alig tizenegy hónap után – Magyari Sándort, Borsod megye főrendőrét váltották le.

A legrövidebb időt hivatalban töltő főkapitány Sutka Sándor dandártábornok volt, Veszprém megye rendőrségének éléről már hatvan nap után mennie kellett.

Az abszolút csúcstartó Lukács János tizenegy éve és három hónapja irányítja Csongrád megyében a rendőrök munkáját.

Mi az oka annak, hogy a pályafutásuk csúcsára felért vezetőket egyre gyakrabban idő előtt váltják le beosztásukból? Mi történt a volt főkapitányokkal? Mit csinálnak ma az egykor botrányos körülmények között – vagy épp ellenkezőleg néma csendben, indoklás nélkül – felállított parancsnokok?

Rendőrfőkapitányokról eddig nem publikáltak statisztikai kimutatást, az ORFK sajtóosztályán az ígérték, készítenek egyet, ez azonban mostanáig nem érkezett meg. A kinevezésekről és a felmentésekről beszámoló megyei lapok közleményeiből és az érintettek elmondása alapján így lapunk saját kimutatást állított össze, a kapott eredményekkel szakértőket és magukat az érintetteket kerestük meg.

Részletek a szombati Népszabadság Hétvége mellékletében. (Vagy vasárnap déltől a NOL-on)

Tábornoki egyenruha
Tábornoki egyenruha
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.