Előzetes letartóztatásban marad Benedek Fülöp

A Fővárosi Bíróság elutasította Benedek Fülöp és védője által benyújtott fellebbezést, így a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium egykori szakállamtitkára december 5-ig előzetes letartóztatásban marad.

Az FB közleménye szerint B. Fülöp ellen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmény miatt folyik eljárás, a Budapesti Nyomozó Ügyészségen folyamatban lévő büntető ügyben hétfői tanácsülésükön hozott végzés jogerős. A Budai Központi Kerületi Bíróság múlt pénteken rendelte el B. Fülöp előzetes letartóztatását. A gyanúsított és védője a döntés ellen fellebbezett, a Fővárosi Bíróság ezeket viszont nem találta alaposnak - írták.

Egyetértettek az elsőfokú bírósággal abban, hogy "az eljárás jelenlegi szakaszában - amikor a teljes elkövetői kör felderítése még folyik, valamint adatok vannak arra, hogy a gyanúsított törekedett a bizonyítási eljárás eredményességét befolyásolni - B. Fülöp esetében fennáll annak a veszélye, hogy szabadon hagyása esetén tanúk befolyásolásával, tárgyi bizonyítékok megsemmisítésével vagy más módon veszélyeztetné a bizonyítási eljárást". Hangsúlyozták: különösen az eljárás kezdeti, felderítő szakaszában kiemelten fontos lehet, hogy a gyanúsított és más személyek közötti információáramlás korlátozva legyen. Az elsőfokú bíróság jogszerűen jutott arra a következtetésre, hogy B. Fülöp tekintetében csak a legszigorúbb kényszerintézkedéssel biztosítható az eljárás eredményes lefolytatása - tették hozzá.

A Fővárosi Főügyészség sajtóirodája két hete közölte, hogy Benedek Fülöpöt jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és magánokirat-hamisítás miatt őrizetbe vették. A közleményben az állt: a gyanúsítás lényege szerint "B. Fülöp 2005-2007-ben jogosulatlanul szervezett meg reprezentációs célú protokollvadászatokat, illetve 2006-ban közreműködött abban, hogy saját célra megrendelt facsemeték ellenértékét a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet fiktív tanácsadói szerződések megkötése útján fizesse ki."

Cselekményeivel a gyanúsított vagyonkezelői kötelezettségét szándékosan megszegve - részben felbujtóként - (a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. földügyekért felelős vezérigazgató-helyetteseként) a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek több mint 30 millió forint vagyoni hátrányt okozott - olvasható az ügyészségi közleményben. Másnap a Budai Központi Kerületi Bíróság jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel és más bűncselekmény gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezte az egykori államtitkárt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.