Először avatnak női századparancsnokot

Egyre népszerűbb a katonai pálya, amit a hatszoros túljelentkezés is bizonyít, viszont még mindig kevés nő lát lehetőséget a hivatásos tiszti pályában – ez derül ki a Népszabadság tudomására hozott statisztikai adatokból.

Idén augusztus 20-án száz honvédtiszt-jelölt tesz esküt, közülük csak kilenc lány, viszont a frissen végzettek harmada legalább jeles eredménnyel zárja az egyetemet. A Honvédelmi Minisztérium lapunk kérdéseire adott válaszaiból kiderül: a katonai pálya egyre népszerűbb, három évvel ezelőtt hatvankilenc, 2011-ben hatvanegy, tavaly pedig már hetvenhat hadnagyot avattak a nemzeti ünnepen.

A női tisztek arányát tekintve a kormányváltás évében és azt követően is hét-hét lány tett esküt, tavaly már tizenhatan képviselték a „gyengébbik nemet”. Az idei felvételi eljárás adatai alapján hetven/harminc a férfiak és a nők aránya, a honvédség egészét tekintve növekvő tendenciát mutat a női katonák száma. „A női tisztek aránya megfelel a többi NATO-ország női katonatiszti arányaival. Bármennyire is nyitott a társadalom, azért be kell látnunk: ez a hivatás, illetve a honvédségen belüli beosztások legtöbbje - bár nem mindegyike - alapvetően férfias beállítódást és értékrendet követel meg. Ez így is van rendjén. Természetesen, aki egy ilyen alapvetően férfias mércével szeretné megmérettetni magát, annak nyitva áll a kapu, ha megfelel a felvételi követelményeknek. Számos példa mutatja, hogy a nők remekül megállják a helyüket ezen a fronton is” - tette világossá a honvédelmi tárca.

Érdekesség, hogy bár még mindig alacsony a női katonatisztek száma, idén először fordul elő a tisztavatások történetében, hogy az egyik század élén egy női parancsnok szerepel majd. 

A Népszabadság kérdéseire adott válaszok szerint jellemzően a kelet-magyarországi régióból választják többen a katonai pályát, ami a honvédelmi tárca szerint a „történelmi hagyományoknak és családi tradícióknak” köszönhető. Hozzátették, hogy ebben ugyanakkor az is szerepet játszhat, hogy a munkaerőpiacot tekintve az ország ezen régiója hátrányban van a nyugati országrészekkel szemben, így a katonai életpálya perspektívája is jobban előtérbe kerül a fiatalok pályaválasztásában.

Arra a kérdésünkre, miszerint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem megalakulása után mennyiben befolyásolja a jelentkezők szándékát és számát, hogy a katonai képzés immár nem különálló főiskolai szervezet, hanem egy összevont intézmény része, a HM azt a választ adta, hogy az új egyetem megalakulásával, és az intézményre vonatkozó törvény elfogadásával a korábbinál magasabb kormányzati szintre emelkedett a tisztképzés ügye. „Nagyobb figyelem irányul az átfogóbb szemléletűvé váló egyetemi oktatásra, aminek fontos eleme (egyben a második hozadék) a közszolgálati életpályák közötti átjárhatóság megalapozása a három kar hallgatóinak közös alapozó moduljával.

A közös közszolgálati képzés ugyanakkor nem csak az átjárhatóságot biztosítja az egyetem hallgatói számára, hanem az együttműködés, együttgondolkodás kialakulását is, amely mindhárom hivatásrend képviselőit segíti majd későbbi pályájukon. Az egyetem létrejöttéhez fűződő további előny a Ludovika Campus-beruházás megkezdése is, amely további infrastrukturális lehetőségeket biztosít majd a tisztjelölt-hallgatók képzéséhez is” - közölte a HM. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.