Előhúzta a jobboldal az ügynökkártyát Bajnaiék ellen

Oszlassa fel Bajnai Gordon az alternatív választási bizottságot – erre szólítja fel a Fidesz a volt miniszterelnököt, miután a Magyar Hírlap közzétette: a testület egyik tagja a nyolcvanas évek elején „jelentett” Hankiss Ágnesről.

A Fidesz szóvivője arra szólította fel Bajnai Gordont, hogy haladéktalanul "oszlassa fel" a baloldal kezdeményezésére megalakult alternatív választási bizottságot, miután a testület egyik tagjáról, Rytkó Emíliáról olyan hírek jelentek meg a sajtóban, amelyek szerint az Országos Választási Iroda (OVI) korábbi vezetője jelenthetett Hankiss Ágnesről a nyolcvanas években.

Zsigó Róbert hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a Gyurcsány–Bajnai-szövetség alternatív választási bizottsága, "ez az elvtársi válogatott" önmagában veszélyezteti a választások tisztaságát, hiszen semmilyen törvényi felhatalmazása nincs arra, hogy egy demokratikus választást megfigyeljen.


A Fidesz szóvivője abszurdnak nevezte, hogy úgy tűnik, "ennél az asztaltársaságnál (...) egy volt kommunista spicli is meg szeretné mondani, mi a demokratikus Magyarországon, és mi nem az".


A Rytkó Emíliáról megjelentek szerinte ijesztőek, mert azt jelenthetik, hogy a Gyurcsány–Bajnai-korszak emberei besúgóknak adnak megbízást választási megfigyelésre.

Zsigó Róbert úgy fogalmazott: "homályos alvilági ügyek lengik be az egész baloldalt", amelynek képviselői naponta oktatják ki a kormányoldalt demokráciából.

Öt szakértő részvételével, Választási Monitoring Bizottság néven a múlt héten alakult meg az az alternatív választási bizottság, amelynek létrehozását a baloldali ellenzék kezdeményezte. A testület tagja Bócz Endre volt fővárosi főügyész, Fleck Zoltán jogszociológus, Rytkó Emília, az OVI korábbi vezetője, Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság (OVB) korábbi elnöke és Szoboszlai György választási szakértő, az OVB egykori tagja.


A Magyar Hírlap a hétvégén írt arról, hogy egy dokumentum szerint – amelyet Hankiss Ágnes fideszes európai parlamenti képviselő kapott meg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárától – Rytkó Emília tájékoztathatta 1982-ben a rendőrség hírforrását arról, hogy Hankiss Ágnes "ellenséges, ellenzéki hangnemben” tartott előadást fiataloknak a Jókai Klubban. Rytkó Emília tagadta, hogy jelentett volna Hankiss Ágnesről.

Az alternatív választási bizottság veszélyezteti a demokráciát – tudatta közleményében korábban a Fidesz. Sokan már akkor is furcsállották, hogy egy magát független monitoring testületként definiáló grémium ellen miért kell ekkora vehemenciával fellépni. Forrásaink azt azonban már végképp nem értik, hogy egy semmilyen hatalommal nem bíró bizottság lejáratása érdekében miért kell ilyen eszközhöz nyúlni. Miként azt sem, hogy ha az információnak van bármilyen csekély valóságalapja, miért nem akkor húzták elő ezt a kártyát, amikor Rytkó Emília az Országos Választási Iroda vezetőjeként esetleg tényleg befolyásolhatta volna a választási eredményeket.

Úgy tűnik, a hatalom nem tűr semmiféle ellenőrzést, a választások kapcsán még a civil kontrollt sem, s aki ilyenféle szerepre vállalkozik, az ügynök, de legalábbis a demokrácia sírásója – fogalmazott egy magát ezúttal megnevezni nem kívánó forrásunk. Szerinte ez már önmagában minősíti a kormányoldalt. Amit pedig most tapasztalanunk – mondta –, az a politikai alvilág eszköztárába tartozik, ezért az üggyel kapcsolatban méltatlannak találná, ha megszólalna.

A Választási Monitoring Bizottság három ellenzéki párt felkérésére alakult meg, ám azoktól függetlenül működik, így Bajnainak a testület feloszlatására sincs lehetősége – tudtuk meg más forrásoktól. 

Az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért (PM) választási szövetségnek esze ágában sincs feloszlatni a múlt héten alakult Választási Monitoring Bizottságot (VMB) - reagált a szervezet a fideszes Zsigó Róbert sajtótájékoztatóján elhangzottakra.

Az Együtt-PM közleményében azt írja, hogy a bizottság megalakítására azért volt szükség, mert a sorozatos alkotmánymódosításokkal a "kétharmados többség csigolyánként eltörte a jogállam gerincét". Szavaik szerint "az Orbán–Simicska-rezsim olyan mértékben számolta fel a fékek és ellensúlyok rendszerét, ami már a választások tisztaságát, a választáson induló pártok és szervezetek közötti esélyegyenlőséget veszélyezteti".


Kijelentik azt is, hogy a választások tisztaságát a hiányzó rendeletek, a korábban megszüntetett, majd "egypártiként újjáalakított" Nemzeti Választási Bizottság, és a "szavazatszámláló szoftvert gyártó cég államosítása veszélyezteti, nem a VMB".

Arra is kitérnek, hogy Rytkó Emília az ellene felhozott vádakat cáfolta, és az ő szavaiban kételkedni nincs okuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.