Elodázott katasztrófa - Bajnai "elképesztően" hasonlít Gyurcsányra

Elodázott katasztrófa címmel budapesti elemzésben foglalkozott a magyarországi belpolitikai helyzettel szerdán a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A La Libre Belgique szerint Bajnai "elképesztően" hasonlít Gyurcsányra.

A konzervatív német napilap - az országról rendszeresen író - tudósítója, Reinhard Olt a cikk alcímében megállapította, hogy a magyar szocialistákra az új vezetés alatt sem vár semmi jó. Bevezetőjében beszámolt a konstruktív bizalmatlansági indítványról, Bajnai Gordon várható megválasztásáról. Úgy ítélte meg: a gazdasági válság Gyurcsányt lemondásra kényszerítette, de a távozó miniszterelnök egyáltalán nem adott fel minden ellenőrzést, Bajnai ugyanis szoros bizalmasának számít.

A szocialistákat Gyurcsány távozása természetesen nem mentesíti valamennyi probléma alól - írta Olt, idézve a budapesti Nézőpont Intézet politológusát, aki szerint a párt élén végrehajtott változtatással az MSZP "csak befagyasztotta, de nem oldotta meg" konfliktusait. Bajnai miniszterelnök-jelöltté választását szükségmegoldásnak nevezte, emlékeztetve arra, hogy a szocialista párt kongresszusát megelőző, kaotikus hét során tizennyolc jelölt neve merült fel.

A szocialisták és a liberálisok végül a közvélemény-kutatási adatok miatt váltak fegyelmezettebbekké - vélekedett, utalva arra: amennyiben a közeljövőben tartanák a parlamenti választásokat, a szocialistáknak attól kellene tartaniuk, hogy képviselői mandátumaik felét elveszítik, a liberálisoknak pedig attól, hogy nem érik el a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. Mindazonáltal Bajnai is kételkedik abban, hogy a két párt között született megegyezés a húsvét utáni időszakra is fennmarad. Ezért előrelátóan mindkét párt parlamenti frakciójától írásban kérte annak megerősítését, hogy nemcsak a miniszterelnök megválasztásakor, de a takarékossági intézkedésekről tartandó, későbbi szavazások során is támogatják őt.

Olt ismertette Bajnai "válságcsomagjának" tervezett intézkedéseit, és beszámolt a Hősök terei tüntetésről. Úgy ítélte meg, hogy ez csupán "ízelítő" volt azokból a felzúdulásokból, amelyeket a takarékossági program kiválthat. Budapesten állandó sztrájkakciókkal számolnak, s azoktól már az utak, illetve a hidak blokádja sincs messze - tette hozzá.

Az elemzés szerint a liberálisok drágán megfizettetik, hogy Bajnainak szüksége van támogatásukra. Így - mint a pártelnök, Fodor Gábor közölte - biztosítani kívánják, hogy az új kormány egyértelműen csakis szakértői kormány lehet. Ebből kiindulva - a lap szerint - a miniszterelnök-jelölt a szocialisták egyetlen kabinettagját sem tarthatná meg a posztján, ami mindenekelőtt a szocialista képviselőknek nincs ínyére.

Az ő soraikban amúgy is növekszik a kétely azzal kapcsolatban, vajon a fenyegető választási kudarcot a kormány élén végrehajtott váltás nem csupán elodázza-e, amint azt a közvélemény-kutatók is jelzik. A lakosság amúgy is ellenezni fogja a takarékossági csomagot, s az a tény, hogy Bajnainak engedményeket kell tennie az SZDSZ liberális klientúrájának, a szocialisták helyzetét aligha javítja. Utóbbiak mérsékelt várakozásait jelzi az is, hogy Gyurcsány távozása után nem egy új generáció kerül hatalomra, hanem az öt évvel ezelőtt általa háttérbe szorított pártelit tér vissza az MSZP élére - vélekedett Reinhard Olt.

La Libre Belgique: Nem biztos, hogy Bajnai Gordon kormánya kitart 2010-ig

Ezt írta szerdai számában a belga lap. Christine Dupré közép-európai tudósító a leendő miniszterelnököt bemutatva egyebek között úgy ítélte meg, hogy Bajnai "elképesztően hasonlít" elődjére. Különbségként említette viszont, hogy az eddigi gazdasági miniszter még elkötelezettebb híve a liberalizmusnak. A lakosság ugyanakkor már belefásult a hithű liberalizmussal politizáló baloldalba - vélte a szerző, utalva arra, hogy közvélemény-kutatások szerint a választók 60 százaléka a Fideszre szándékozik szavazni. Megemlítette azt is, hogy Bajnai Gordon nem tervez német vagy francia mintájú gazdaságélénkítő programot. Ehelyett az új, technokrata miniszterelnöknek az a hitvallása, hogy megszorításokkal kell ellenőrzés alá vonni a helyzetet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.