Előállított nem vetkőztethető

Alkotmányellenes a motozást rendeletben szabályozni, ahogyan jelenleg történik. A rendőrség azonban nem emiatt hibázott a Kossuth térről előállított két tüntető esetében.

Kizárólag törvényben határozható meg, hogy kit és milyen indokok alapján motozhatnak meg - mondta ki tavaly novemberi határozatában az Alkotmánybíróság (AB). A testület az alaptörvénnyel ellentétesnek találta, hogy a motozást belügyminiszteri rendeletben szabályozták. A testület június végéig adott határidőt törvény elfogadására. A rendelet addig hatályban maradhat.

A rendőrségi fogdák rendjéről szóló BM-rendelet viszont meglehetősen szabad kezet ad a hatóságoknak, mert ugyanazokat a kényszerintézkedéseket teszi lehetővé a bűncselekmény, illetve a szabálysértés miatt lefogott személyekkel szemben. A rendőrség június végéig nem követ el jogsértést, ha egyszerű szabálysértés után akár a testüregek átvizsgálására is kiterjedő motozásnak vet alá valakit. Ám ez csak akkor igaz, ha fogdába zárják őket.

A március 15-én a Kossuth térről eltávolított két tüntető elleni eljárás sem azért volt jogellenes, mert a Gyorskocsi utcában csupaszra vetkőztették őket; a rendőrök „csupán" ott hibáztak, hogy a fogdai befogadás szabályait alkalmazták, miközben a tiltakozókat mindössze előállították. Akkor pedig nincs helye a mezítelen test szemrevételezésének - a rendőrségi törvény ilyenkor legfeljebb a ruházat átvizsgálására ad felhatalmazást. A hiba miatt az intézkedést végrehajtóit felelősségre vonják.

A budapesti rendőrfőkapitány javaslatot tesz a fogvatartottak befogadásának szabályaival kapcsolatos ellentmondások feloldására is - áll a BRFK közleményében.

Egyébként az alkotmánybírák a motozást, illetve a testüregek átvizsgálását önmagában nem tartották ellentétesnek az alaptörvénnyel. A határozat indoklásában csupán arra hívták fel a figyelmet, hogy az ilyen intézkedést az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló egyezménnyel összhangban, a lehető legkisebb sérelmet okozva kell végrehajtani. Ugyanakkor nyomatékosan hangsúlyozták, hogy szigorú törvényi garanciákra van szükség.

Ma viszont kizárólag az elítéltek, illetve a büntetőeljárásban gyanúsítottként szereplő személyek motozását szabályozza törvény, minden más esetre csak az alkotmányellenes rendelet vonatkozik.

Az alkotmányellenes helyzet feloldása érdekében a parlamentnek június végéig el kell fogadnia a motozás szabályairól szóló törvényt, másként a fogdákban is csak a rendőrségi törvény szerint járhatnának el. Abban viszont csak a ruházatátvizsgálás szerepel, tehát az őrizeteseket sem kötelezhetnék vetkőzésre és testük átvizsgálásának tűrésére. Az igazságügyi és rendészeti tárca mindezzel kapcsolatban szűkszavúan annyit közölt: dolgoznak a jogszabály előkészítésén.

Motozás - Az akár a test átvizsgálására is kiterjedő motozásnak a ma hatályos szabályok szerint az elítélteket és a büntetőeljárások gyanúsítottjait, valamint - egyelőre törvényi szabályozás nélkül - a bűnügyi, a szabálysértési, a közbiztonsági őrizeteseket, továbbá a szabálysértési elzárást töltő személyeket vethetik alá. Motozásnál más fogva tartott és ellenkező nemű személy nem lehet jelent, a testüregek átvizsgálását pedig csak orvos végezheti el.

Ruházatátvizsgálás - A rendőr bűncselekmény vagy szabálysértés gyanúja, illetve a veszély elhárítása érdekében átvizsgálhatja az igazoltatott személy ruházatát és járművét. Amikor személyes szabadságot korlátozó intézkedést kezdeményeznek, ez minden esetben kötelező. Az idegenrendészeti őrizetbe vett külföldi esetében szintén lehetőség van ilyen intézkedésre. Ezt azonban csak az érintettel azonos nemű személy hajthatja végre, és nem történhet szeméremsértő módon.

Feljelentést tesznek a feljelentettek

A rendészeti panasztestülethez és az állampolgári jogok biztosához fordul az a két férfi, akit a március 15-i zászlófelvonásról rendőrök állítottak elő; Hernády Zsolt Géza és Rosdy Tamás ügyészségi feljelentést tesz a motozást elrendelő rendőri vezető ellen. Magyar Attila, a vasárnapi állami ünnepségről előállított két férfi jogi képviselője tegnap a rendőrség Teve utcai székháza előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta: ügyfelei a szabad véleménynyilvánításhoz való alkotmányos jogot gyakorolták, így nem történt szabálysértés. Ezért kifogással élnek a bírság kiszabása miatt is.

Budapest, 2009. március 19.Rosdy Tamás (k) és Hernády Zsolt (j), a budapesti Kossuth Lajos térrõl március 15-én elõállított személyek, valamint ügyvédjük, Magyar Attila (b) sajtótájékoztatót tartanak az ügyükben kiadott rendõrségi vizsgálattal kapcs
Budapest, 2009. március 19. Rosdy Tamás (k) és Hernády Zsolt (j), a budapesti Kossuth Lajos térrõl március 15-én elõállított személyek, valamint ügyvédjük, Magyar Attila (b) sajtótájékoztatót tartanak az ügyükben kiadott rendõrségi vizsgálattal kapcs
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.