Elnöki fizetés: rádiójáték a bíróságon

Bírósághoz fordult a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége a közmédium elnöki javadalmazásával kapcsolatban. A testület annak megállapítását kéri, megfelel-e a jogszabályoknak az elnöki díjazásról szóló megbízási szerződés.

A három héttel ezelőtti keltezésű, a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumi elnökségének honlapján közzétett határozatban az olvasható: a 14 tagú testületben egyetlen ellenszavazat mellett átmenő kezdeményezés szerint a közalapítvány jogtanácsosát hatalmazzák fel arra, hogy - a kuratórium elnökének és elnökhelyettesének irányítása és felügyelete mellett - lépjen az ügyben.

Az értesülést kedden megerősítette Rangos Katalin, a testület kormányoldal által delegált elnöke, aki a konkrét összeggel kapcsolatos kérdést azzal hárította el: "nekem a kifizetett közpénzről kell számot adnom, a ki nem fizetettről nem". Annyit elmondott, szerinte "szürreális" összegű béren kívüli juttatásról van szó, a vita pedig hosszabb ideje lezáratlan.

A javuló gazdasági eredmények mellett meg nem valósult beruházások is okozták, hogy az elmúlt két évet kitűnő gazdasági eredményekkel zárta a közrádió - jegyezte meg Rangos Katalin; ebben osztotta véleményét az ellenzék által delegált helyettese is. Gál András Levente arról beszélt: elsősorban a szerződést megkötő előző kuratóriumi elnök és az akkor alkalmazott jogtanácsos tehető felelőssé a kialakult helyzetért. Továbbra is törekednek a peren kívüli megállapodásra.

Az alelnök azzal egyetért, hogy a rádió eredményeit "valamilyen formában honorálni kell", de túlzottan sematikus megoldásnak tartja, hogy egy komplex mutatószám helyett ezt a mérleg szerinti eredményhez kössék, akárcsak azt, hogy ehhez ne állapítsanak meg egy plafont.

"Majd a független magyar bíróság dönt az ügyben" - kommentálta az értesülést Such György rádióelnök, aki - konkrét összegeket nem említve - elmondta: már többször tett "jelentős engedményt" tartalmazó javaslatokat, de a kuratórium elnöksége egyiket sem fogadta el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.