Elnéző a „külföldi” sofőrökkel a magyar rendőrség

Nehéz a büntetések behajtása, ezért inkább leselejtezik a külföldi rendszámú autót vezetők szabálysértéseit megörökítő képeket. Előfordul olyan is, hogy a sebességmérők értékhatárait állítják feljebb a kevesebb ügy érdekében.
A hvg.hu információi szerint 2010 és 2013 között az 1212, „külföldi” autós által elkövetett, az objektív felelősség hatálya alá eső szabálysértés után 437 autós nem fizetett bírságot. Ilyen szabálysértés tipikusan a gyorshajtás, vagy a megállósávban haladás. A hiány közel 17 milliós kárt okoz az állami költségvetésben. A legtöbbször a probléma az, hogy a külföldi büntetések nehezen behajthatóak, ezért inkább nem is foglalkoznak velük.
 
Az ORFK korábban a lappal azt közölte: gyorshajtás esetén a külföldi sofőröket a rendőr visszatarthatja egészen addig, míg nem fizeti ki a bírságot. Manapság azonban ezt a gyakorlatot a rendőrség legtöbbször nem alkalmazza. Nehéz a dolguk egy kisebb kihágás esetén is, vagy ha traffipax méri be az autósokat, és nincs lehetőség a megállításukra.
 
A hvg.hu-nak egy neve elhallgatását kérő rendőr úgy nyilatkozott, elképzelhetőnek tartja, hogy csökkent a bírságok száma a külföldi szabályszegők esetében, hiszen a róluk készült képeket általában leselejtezik. Egy másik rendőr viszont a lassú feldolgozással magyarázta az alacsony bírságok számát. A gyorsabb a munka érdekében átállítják a sebességmérők értékhatárait, például 140 km/óra helyett átállítják 160 km/h-ra, így kevesebb gyorshajtóval kell foglalkozniuk – mondta.
 
2010-től évről évre csökkent az objektív felelősség hatálya alá tartozó szabálysértések száma, Négy éve 716 bírságot szabtak ki, 2011-ben már csak 483 maradt. Két éve 10-et, 2013-ban pedig megdöbbentő módon mindössze 3-at. Ezzel együtt csökkent a behajtott bírságok összege. A négy évvel ezelőtti, 26,2 millió helyett tavaly 405 ezer forint folyt be az állami költségvetésbe.
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.