Elnémulnak az utcazenészek és a fűnyírók Pécsett?

Megtiltotta az utcai zenélést és a fűnyírást bizonyos napokon és napszakokban a pécsi közgyűlés csütörtökön; a rendelet július elsején lép hatályba.

A zajrendelet kiterjed közterületi rendezvények tartására, az utcai zenélésre, éneklésre, valamint a fűnyírásra és a motoros fakivágásra.

A július elsején életbe lépő szabályozás értelmében a belvárosban ezentúl május elsejétől szeptember végéig reggel nyolc és este tizenegy, az év többi részében reggel kilenc és este tíz óra között tartható olyan rendezvény, amely hangosítóberendezést igényel. A nyári időszakban a polgármester legfeljebb egyórás eseti időtúllépést engedélyezhet többnapos rendezvénysorozatok esetében. A hangosítást 30 nappal a tervezett program előtt kell bejelenteni az önkormányzatnál, a szervezőknek zajmérési kötelezettségük van.

A pécsi közgyűlés által csütörtökön elfogadott zajrendelet megtiltja az utcai zenélést és éneklést a nevelési-oktatási, egészségügyi intézmények, közhivatalok és a bíróságok ötven méteres körzetében munkanapokon reggel nyolc és délután négy óra között. Az iskolák, óvodák esetében a tanítási, bíróságoknál az ítélkezési szünet kivételt jelent.

A zajt keltő kertépítési és karbantartási munkák hétköznapokon reggel hat és este nyolc között végezhetők, szombaton délután és vasárnap egész nap erre nincs mód.

Több mint húsz utcazenész kedden Pécs főterén tiltakozott a rendelet tervezete ellen, véleményük szerint ugyanis a belvárosban olyan sűrűn helyezkednek el a szabályozás hatálya alá eső intézmények, hogy emiatt szinte teljesen kiszorulnak a baranyai megyeszékhely központjából.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.