Elnémul a Sláger és a Danubius?

Ma sem döntött a Sláger és a Danubius rádió frekvenciáiról az Országos Rádió és Televízió Testület. Most a pályázati felhívást kellett volna megszavazni, ám az nem kapott többséget. A két rádió engedélye novemberben jár le.

Nem kapott többséget az Országos Rádió és Televízió Testület mai ülésén az a határozat, amelyben a Sláger és a Danubius rádió novemberben lejáró frekvenciáinak pályázati kiírásáról kellett volna dönteni. A médiahatóság még az év elején döntött úgy, hogy megpályáztatja a két országos lefedettséget biztosító hullámhosszt.

A pályáztatás azonban bonyolult és hosszadalmas folyamat, ezért a hatóságnak igyekeznie kell. Ellenkező esetben kifuthatnak az időből, és novemberben akár le is kapcsolhatják a két kereskedelmi rádiót. Ez pedig nyilvánvalóan jogsértő helyzetet termetene, hiszen mindkét adó idejekorán jelezte: ha lesz pályázat, készek indulni rajta. 

- A mostani helyzetre a médiatörvény rendelkezése, a 46. paragrafus az irányadó - tájékoztatta a NOL-t Berényi Diána, a médiahatóság szóvivője. Eszerint: ha az általános pályázati feltételek vagy a pályázati felhívások tárgyában a szavazás második fordulójában nem született határozat, a médihatóság testülete legkevesebb harminc, legfeljebb hatvan nap elteltével új szavazást tart. Az elnök ebben a fordulóban is szavazati joggal rendelkezik.

Legkésőbb június végén, július elején ismét az ORTT elé kerül a két rádió által használt frekvencia ügye; az MTI testületi tagoktól úgy értesült: június 4-én lesz ismét napirenden a rádiós frekvencia pályazati kiírása.

A pályázati eljárást egyébként már tavaly novemberben meg kellett volna kezdeni, ám azt több körülmény is hátráltatta. Nem volt egyértelmű, hogy megújítható-e másodszor is pályázat nélkül a két rádió frekvenciaengedélye. Erről a lehetőségről tavaly decemberben döntött ugyan az Országgyűlés, ám a médiatörvény módosítását Sólyom László nem írta alá, jelenleg az Alkotmánybíróság értelmezésére vár.

Másfelől: a digitális átállásról szóló törvény is megtiltotta, hogy 2008 év végéig pályázatot írjon ki a médiahatóság. Idén év elején parázs viták folytak az ORTT-ben arról: pályázatassák vagy ne a két frekvenciát. A bizonytalanságot tovább növelte az ekkor még beterjesztésre esélyes új médiatörvény tervezete, amely azonban a Fidesz kihátrálása mögül hosszú időre lekerült a napirendről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.