Tovább húzza az időt az ír gázoló

Elnapolták a leányfalui ír gázoló, Francis Tobin Ciaran kiadatási tárgyalást, mivel a a férfi védője felkészülési időt kért, ezt pedig a bíróság is jóváhagyta. Az újabb eljárás január közepe előtt nem várható.

Elnapolta az ír bíróság Francis Tobin Ciaran kiadatási tárgyalását. Tobin 2000 áprilisában gázolt halálra két kisgyermeket Leányfalun. Sokak várakozása szerint a magyar igazságszolgáltatás vele kapcsolatos kálváriája érhetett volna véget a mai döntéssel, ám erre még mindig várni kell - tudta meg a NOL.  Ez viszont azt jelenti, hogy Tobin az ünnepeket már biztosan családi körben töltheti. Az ír joggyakorlat adta lehetőségek kihasználásával egyébként nem kizárt, hogy a férfi és védője csak az újabb időhúzásra játszik.

Az ügyvéd ugyanis az alaposabb felkészülés érdekében további időt kért, ezt a helyi vádhatóság pedig nem ellenezte. Ez egyébként az ír eljárásjogban bevett "jogtechnikának" számít, melyet a bíróság ez esetben is jóváhagyott. Az újabb eljárás január közepe előtt azonban már biztosan nem várható, mivel az ottani bíróságokon január 10-éig ítélkezési szünet van.

A Legfőbb Ügyészség Országos Kriminológiai Intézetének (OKRI) szakértője, Bárd Petra lapunknak elmondta, Írországban bevett védekezési gyakorlatról van szó, olyannnyira, hogy ezeket a "felkészülési határidőket" a védelem háromszor-négyszer is megkísérelheti majd. Kérdés, a bíróság ezt meddig "tolerálja".

A kiadatási tárgyaláson egyébként gyors döntés született, melyen ma ugyanaz a bíró több tucat hasonló ügyben ítélkezett. A már említett védői kérelmen kívül más indoka nem volt a Tobin-féle kiadatás elnapolásának. A tárgyaláson egyébként jelen volt Magyarország képviselője is, az ügyészség is rajta keresztül tájékozódik az eljárásaról.

Bárd Petra érdeklődésünkre elmondta, az európai irányelvek alapján a kiadatásról elvben 60+30 nap alatt dönteni kellene, ám ezeket a határidőket - szankció hiányában - az írek korábban sem tartották be. Mivel pedig az eljárás másodfokon is folytatódhat, a jogerős döntésre valószínűleg még lagalább fél évet várni kelll.

Az ír bíróság döntésétől függ egyébként, hogy a férfi rács mögé kerül-e. Tobin annak idején a vádemelés után hazautazott, s többé nem tért vissza Magyarországra. Távollétében jogerősen három év fogházra ítélték. A magyar állam kérte kiadatását, ám az ír szabályok szerint erre csak akkor lett volna lehetőség, ha Tobin szökésben van. Ő azonban útlevéllel, legálisan hagyta el az országot.

Miután azonban ezt az ír szabályozást az európai elfogatóparancs előírásaival összhangba hozták, módosították, immár a kiadatásnak nem feltétele a szökés. Szeptemberben a magyar hatóságok ezért ismét elfogatóparancsot adtak ki Tobin ellen, akit november 12-én őrizetbe is vettek Írországban. Bár óvadék fejében elengedték, útlevelét bevonták. Sorsáról a mai tárgyaláson kellett volna dönteni.

Tobin feleségével érezik az egyik kiadatási meghallgatásra
Dublin, 2009. december 2. A Magyarországon jogerősen másfél évi fogházbüntetésre ítélt Francis Ciarán TOBIN ír férfi a felesége társaságában a kiadatási ügyében tartott meghallgatásra érkezik egy dublini bíróságra 2009. december 2-án. Tobin két magyar kisgyermeket gázolt halálra Leányfalun 2000 áprilisában, majd az ítélethirdetés előtt hazaköltözött Írországba. (MTI/AP/Peter Morrison)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.