Elnapolták a horvát miniszterelnök-helyettes halálos balesetének tárgyalását

A bíróság elnapolta a horvát miniszterelnök-helyettes halálos közúti balesetének tárgyalását. A Kaposváron folyó perben szerdán a szakértőket hallgatták meg.

Radimir Cacic, a Horvát Néppárt elnöke, hazája kormányfő-helyettese még 2010 január 8-án okozott közúti balesetet az M7-es sztráda 181-es kilométertáblája közelében. A politikus Chrysler típusú autójával hátulról belehajtott egy előtte haladó Škoda gépkocsiba, s az utóbbi járműben ülők közül ketten – a kórházba szállítás után – meghaltak, ketten megsérültek. A 62 esztendős politikus ellen az ügyészség gondatlanságból elkövetett halálos közúti baleset okozásáért emelt vádat.

Az ügyben első fokon a marcali bíróság dönt majd, ám a somogyi kisvárosban nincs olyan tárgyalóterem, amibe az ügy iránt érdeklődők elférnének, ezért a pert áthelyezték Kaposvárra. A szerdai tárgyaláson is nagy volt az érdeklődés, s ez részben annak tudható, hogy amennyiben Cacicot a bíróság szabadságvesztéssel sújtja, a horvát pártelnök politikusi pályája véget ér. Hogy ez megtörténik-e, arra még várni kell, hisz a bíróság elnapolta a tárgyalást. Ezúttal a szakértők mondták el véleményüket a balesetről, ám további szakértők meghallgatására is szükség lesz. Főképp azt kell még tisztázni, hogy milyenek voltak a baleset napján a látási viszonyok. A két jármű sebességéről a szakértők már nyilatkoztak, s eszerint a Škoda 100-110-zel, Cacic autója pedig 145-150-nel mehetett.

Radimir Cacic korábbi tárgyaláson azt mondta, hogy erkölcsi felelősséget érez a baleset miatt, a büntetőjogi felelősség megállapítását azonban a bíróságra bízza. Az ítélet – bármi is lesz – elfogadja. Az eljárás során mentelmi jogával eddig sem élt, s eztán sem kíván a mögé bújni. A tárgyalás április 17-én folytatódik, s elképzelhető, hogy akkor már megszületik az elsőfokú ítélet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.