Elmozdulás lehet a kórházi tárgyalásokon

Ma először közeledhet a kormányzat és a kórházvezetők álláspontja a hetek óta egy helyben toporgó egyeztetések után - legalábbis erre utal Székely Tamás szakminiszter egy mai interjújában, hozzátéve: "ehhez mindkét féltől komoly szándék és kompromisszum szükséges".

Ma ismét tárgyalóasztalhoz ülnek az egészségügyi minisztérium és a kórházi szakmai szervezetek vezetői; a megbeszélésen várhatóan részt vesz Oszkó Péter pénzügyminiszter is. A téma változatlanul az, megkapják-e a kórházak a véleményük szerint jogosan kért 25,5 milliárd forintot.

Az összeg egy része az év elején zárolt 13,5 milliárd, de ellentételezést kérnek az áfaemelkedésből és az inflációs terhek növekedéséből adódó többletterheikre is. Ezzel az összeggel áll szemben a tárca 4,5 milliárdos ajánlata. A felek két tárgyalási fordulón vannak túl, és eddig mind a kórházi érdekképviseletek, mind pedig a minisztérium ragaszkodott az álláspontjához.

A mai egyeztetés azonban hozhat valamiféle elmozdulást, legalábbis erre utal Székely Tamás egészségügyi miniszternek a Világgazdaság mai számban megjelent interjúja, amelyben azt mondta: a kórházak demonstrációja ellenére bízik a megegyezésben. A tárcavezető szerint "ehhez mindkét féltől komoly szándék és kompromisszum szükséges". Hozzátette: mindent megtesznek annak érdekében, hogy megtalálják a közös hangot.

Székely Tamás nem látja veszélyben a betegellátás helyzetét, a halasztható műtétek várólistája azonban bővülhet. Úgy fogalmazott: "azoknál a beavatkozásoknál, amelyek a beteg egészségét nem veszélyeztetik, hosszabbak lehetnek a várólisták". Példaként említette az ízületi protézis- vagy a szemlencseműtétet, a krónikus ellátásban pedig a szanatóriumi ellátást.

A tárcavezető leszögezte, egyetlen beteg sem maradhat ellátatlanul és ellátóhely nélkül. Mivel területi aránytalanságok vannak a kórházi ágyak számánál, ezeket szerinte átcsoportosításokkal jól lehet kezelni. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szerint 4200 aktív ágy kihasználatlan, viszont 800 többletkapacitás kellene.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.