Elmozdították Csurkát a MIÉP éléről

A Fővárosi Ítélőtábla döntése szerint Csurka István szabálytalanul hívta össze a tavalyi MIÉP-tisztújítást, pártelnökké választása ezért semmis. A MIÉP Csurkát legitim elnöknek tartja, hiszen azóta újraválasztották.

Csurka István nem elnöke a MIÉP-nek a Fővárosi Ítélőtábla csütörtöki jogerős döntése szerint. Az ítélőtábla  helybenhagyta a 2008 januári tisztújítás döntéseit megsemmisítő, korábbi bírósági ítéletet.

Zsinka: nem volt szabályszerű a tisztújítás

Csurka István a MIÉP nagygyûlésén a Hõsök terén
Csurka István a MIÉP nagygyûlésén a Hõsök terén

A felperesek, Zsinka László, a Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) fővárosi frakcióvezetője és társai szerint a 2008. január 22-i elnökségi ülésén szabálytalanul hívtak vissza 44 küldöttet. A visszahívás oka a felperes szerint nem derült ki, jogorvoslati lehetőséget nem biztosítottak, az eljárás az alapszabályba ütközik, és visszahívásuk nem lehetséges. Az ezek után megtartott országos gyűlés összehívása tehát szerintük nem volt szabályszerű.

Csurka: nem is párttagok pereltek

Az alperes a kereset elutasítását kérte, egyebek mellett arra hivatkozott, hogy a felperesek nem tagjai a pártnak, illetőleg nem bizonyították, hogy a pártba történt felvételük az alapszabály szerint történt. A Fővárosi Bíróság 2008. december 8-ai ítéletében, a felperes kérését jogosnak tartva, megsemmisítette az üléseken hozott határozatokat. A Fővárosi Ítélőtábla csütörtöki jogerős döntésével ezt az ítéletet hagyta helyben.

MIÉP: azóta újraválasztottuk

A Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) szerint Csurka István a párt jogszerűen és hivatalosan megválasztott elnöke az ez év február 15-én tartott országos gyűlés határozata alapján. A MIÉP közleményében azt írta: a párt legitim elnöke Csurka István, hiszen a polgári perrendtartás szerint a perbéli legitimáció az eljárás bármely szakában hivatalból vizsgálandó. "Ezért egy másik, mondhatni ellenséges párt tisztségviselője nem jogosult legitimáció híján a MIÉP-et perelni, annak irataiba betekinteni".

'Nem fog sikerülni'

A MIÉP szerint a perben a bíróság nem vizsgálta a perelő személyek perbéli legitimációját. "Úgy látszik, a MIÉP ellen bármilyen törvénytelen eszköz megengedett, megalakulása óta kétévenként hatalmi segédlettel szeretnék Csurka Istvánt a párt éléről eltávolítani. Korábban sem sikerült, most sem fog" - olvasható a párt közleményében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.