Elmeszelték a trükkös polgármestert

Tíz hónapi börtönbüntetésre ítélték Nyírmihálydi polgármesterét, ezáltal megszűnt a tisztsége. A független településvezetőt jogosulatlan gazdasági előny megszerzése miatt marasztalták el, a büntetés végrehajtását két évi próbaidőre felfüggesztették. Nyírmihálydiban hamarosan időközi polgármester-választást kell tartani.

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Nyisztor Ferencet, Nyírmihálydi független polgármesterét a másodfokon eljáró Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság hétfőn, helyben hagyva az első fokon kiszabott büntetést - adta hírül a távirati iroda. Az önkormányzati vezetőt jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntettében találta bűnösnek a bíróság, s ezért tíz hónap börtönre ítélte; a szabadságvesztés végrehajtását két évre felfüggesztették.

A vádirat szerint Nyírbogát és Nyírmihálydi önkormányzata 2002-ben nyújtott be pályázatot a belvíz-mentesítési munkák elvégzésére, az elnyert támogatásból, valamint kisebb részben a községek önerejéből finanszírozott munkálatokat pedig másodrendű vádlott Dibáczi Zoltán nyírbogáti vállalkozó végezte el. Az illetékes hatóságok átvették a beruházást, egy feljelentés alapján indított nyomozás azonban megállapította, hogy a megnyert pályázatok önereje hiányos volt, és több hibát találtak a pályázat elszámolásában. A gyanú szerint a beruházás műszaki átvételét végző ellenőr hamis műszaki és felmérési naplókat, a vállalkozó pedig hamis számlákat állított ki.

A nyírmihálydi önkormányzat esetében 14,5 millió, míg a nyírbogáti vonatkozásában 17 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzése volt a vád. Az első fokon eljáró bíróság Nyisztor Ferencet és az ügyben érintett három vádlottat felfüggesztett, míg Dibáczi Zoltánt végrehajtandó szabadságvesztéssel sújtotta. A fellebbezések után került az ügy a megyei bíróságra.

A jogerős ítélet kihirdetésével egyidejűleg megszűnt Nyisztor Ferenc polgármesteri tisztsége, így Nyírmihálydiban időközi önkormányzati választást kell tartani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.