Elmarasztalta a sátoraljaújhelyi választási irodát az NVB

Elmarasztalta a sátoraljaújhelyi helyi választási irodát pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), mert rosszul rögzítették a város akadálymentes szavazóköreit a választási informatikai rendszerben.

Egy sátoraljaújhelyi magánszemély azért fordult a helyi választási bizottsághoz, mert amikor 2013 nyarán kialakították a város szavazóköreit, és ezt kihirdette a helyi választási iroda, 11 szavazókör esetében azt tüntették fel, hogy akadálymentes. Amikor azonban az érintett megkapta az országgyűlési választásról szóló értesítőjét a Nemzeti Választási Irodától (NVI), a korábban akadálymentesnek mondott szavazókör már nem akadálymentesként szerepelt. Az NVI internetes tájékoztató oldalán, a www.valasztas.hu-n is az volt olvasható, hogy Sátoraljaújhelyen csak egy szavazókör akadálymentesített.

A sátoraljaújhelyi országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság a kifogást elutasította, és megállapította, hogy nem a helyi választási iroda követte el a jogsértést, hanem az NVI által előállított értesítőre került téves adat.

A magánszemély fellebbezést nyújtott be az NVB-hez. A testület pénteki ülésén tartalmilag helyt adott a fellebbezésnek, és megállapította: a sátoraljaújhelyi választási iroda megsértette a választási irodák feladatára vonatkozó szabályt, nevezetesen a választások előkészítésére és a választópolgárok tájékoztatására vonatkozó előírásokat, amikor a választási informatikai rendszerben nem rögzítette mind a 11 szavazókör esetében az akadálymentességre vonatkozó információt.

Az NVB határozatában hangsúlyozta: az iroda mulasztása nem korlátozza a választópolgárok szavazáshoz való jogát. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.