Elmarasztalta a melegeket kitessékelő fürdőt az EBH

Megállapította a szexuális irányultságon alapuló jogsértést és megtiltotta a jogsértő magatartás jövőbeni tanúsítását az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) abban az ügyben, amelyet egy meleg pár indított az egyik budapesti gyógyfürdő ellen.

Az eset még 2012 márciusában történt, amikor egy meleg pár kereste fel a budapesti Király Gyógyfürdőt. Üldögéltek, beszélgettek, néha megcsókolták egymást. Elmondásuk szerint visszafogottan viselkedtek, hasonlóan a medencében jelen lévő többi párhoz.

Magatartásuk azonban kiváltotta egy idősebb vendég ellenszenvét, aki sértő szavakkal - „ez nem buzi hely” - követelte, hogy hagyjanak fel ezzel a magatartással. A vendég a fürdő alkalmazottainál is panaszt tett, akik ahelyett, hogy a zaklató vendéggel szemben léptek volna fel, távozásra szólították fel a meleg párt. Az ezt követő szóváltás után a meleg pár végül távozott a fürdőből.

A pár később a Háttér Társaság a Melegekért egyesület jogsegélyszolgálatához fordult, majd eljárást indított az Egyenlő Bánásmód Hatóság előtt.

Az eljárás során a fürdő azzal érvelt, hogy a pár közerkölcsöt sértő módon viselkedett: extrém, szexuális jellegű viselkedésükkel megbotránkozást keltettek a vendégekben, és ezzel megzavarták a fürdő rendjét. Az EBH határozata azonban – az Alkotmánybíróság és az Emberi Jogok Európai Bírósága joggyakorlatára hivatkozva – megállapította: a közerkölcs fogalma nem szükségszerűen esik egybe a többség értékítéletével, a jog feladata megvédeni a kisebbségeket a többség előítéleteitől. A hatóság megállapította: a fürdő megsértette az egyenlő bánásmód követelményét és megvalósította a zaklatás tényállását.

Dombos Tamás, a meleg párt képviselő Háttér Jogsegélyszolgálat munkatársa az eset kapcsán leszögezte: a szolgáltatóknak ugyan joguk van magatartási szabályokat előírni a vendégek számára, de azt nem tehetik meg, hogy más szabályokat állapítsanak meg az azonos nemű párokra vonatkozóan, vagy, hogy a szabályokat szelektíven alkalmazzák. Hozzátette: az eset csak a jéghegy csúcsa, a jogsegélyszolgálathoz tucatszámra érkeznek hasonló bejelentések.

Nemrégiben például a kórházi kezelés alatt álló párját látogató leszbikus nőre szólt rá a nővér, hogy ne simogassa. Egy másik esetben egy szintén leszbikus párt tiltott el a véradástól egy orvos, aki szexuális orientációjuk miatt betegeknek nevezte őket. A legtöbb esetben végül mégsem indítanak eljárást a sértettek, mert félnek személyazonosságuk felfedésétől, valamint attól, hogy a mai homofób közegben nem tudják sikerre vinni igazukat. Pedig Dombos Tamás szerint a fenti eset is megmutatta, hogy igenis érdemes az ilyen sérelmek kapcsán a jog eszközeivel is fellépni.

Az EBH határozata egyébként nem jogerős, a fürdő 30 napon belül kezdeményezheti annak bírósági felülvizsgálatát. A  Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. be fog nyújtani ilyen keresetet – tudta meg az Index BVK Holding Budapesti Városüzemeltetési Központtól. "Mivel bírósági felülvizsgálatot fogunk kérni, nem értünk egyet a határozattal. Megítélésünk szerint az EBH határozata abba az irányba hat, hogy a fürdőbeli közrend, köznyugalom érdekében megkövetelt viselkedési normák fellazulását okozza. A BGYH Zrt. a jövőben is szigorúan ragaszkodni fog ahhoz, hogy közerkölcsöt sértő magatartás ne történhessen a fürdőkben" – írták.

Arra a kérdésre, hogy  a fővárosi fürdők területén most megengedett-e a csók heteroszexuális párok esetén, illetve azonos nemű párok esetén, azt válaszolták: "A közerkölcsöt sértő magatartás nem megengedett a fürdőben. A mostani esetben is vendégpanaszt követően történt meg az intézkedés, hiszen nem egy egyszerű csókról volt szó, hanem közerkölcsöt sértő magatartásról."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.