Ellenzi a halálbüntetést Rubovszky, de Orbán szava dönt

„Százszázalékosan egyetértek a miniszterelnök úrral, tarthatatlan, hogy kvázi futni hagyjuk azokat, akik a szörnyű bűncselekményeket elkövetik” – nyilatkozta a Népszabadságnak Rubovszky György KDNP-s képviselő, aki elvi okokból egyébként ellenzi a halálbüntetést. A KDNP-testületek nem is foglalnak állást, mert még „nem aktuális”.

Elvi, emberi okokból ellenzi a halálbüntetést Rubovszky György, aki azt mondja, „azért vagyok kereszténydemokrata, mert vallom, amit a kereszténydemokrácia is vall”. A parlament igazságügyi bizottságának KDNP-s elnöke a Népszabadság kérdésére – arra gondol-e, hogy a kereszténydemokrácia szerint mindenkinek Isten ítélőszéke előtt kell felelni – úgy válaszolt, „igen, van egy természetjogi szabály, amit nem illik megszegni”. Viszont neki, mint gyakorló jogásznak „rettenetes dilemmát okoz az a förmedvény”, ami Kaposváron egy trafikban történt, hogy 22 ezer forintért megöltek egy húszéves lányt, illetve elföldeltek élve korábban egy Szita Bence nevű kisfiút. Ezek azok a dolgok, amelyek erősen gondolkodóba ejtik.

– Ma még erősebb bennem, hogy „a halálbüntetést nem”, de azzal, hogy a halálbüntetést napirenden kell tartani, és beszélni kell róla, egyetértek. Nem biztos, hogy a halálbüntetést vissza kell hozni, de meg kell találni azt a büntetésformát, mely ténylegesen elrettentő erejű – mondta. Felvetésünkre, hogy a tényleges életfogytiglani büntetés nem elég hatásos, Rubovszky György úgy reagált: „ezek szerint nem, annak ellenére sem, hogy Isten kegyelméből már 14. éve hatályban van”.

Arra, hogy hogyan lehetne napirenden tartani a halálbüntetést Magyarországon anélkül, hogy uniós jogot sértenénk, Magyarországon a parlament is megszavazta ugyanis az Európai Emberi Jogi Chartát, a kereszténydemokrata képviselő válasza úgy hangzott: „akkor is folyamatosan beszélni kell a halálbüntetésről”.

Rubovszky György Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető nyilatkozatát ajánlotta munkatársunk figyelmébe. Eszerint ha és amennyiben egy európai tagállam azt nagyon erőlteti, akkor az uniónak is tárgyalni kell a halálbüntetésről még egyszer, és dönteni kell az EU-nak, hogy fenntartja-e ezt az álláspontját, vagy sem. Közbevetésünkre a KDNP-s politikus még azt is megjegyezte, hogy az Egyesült Államok „a demokrácia csúcsa”, és a tagállamok felében van halálbüntetés, a másik felében meg nincs.

Ha az uniós jog nem tiltaná, Rubovszky György akkor sem mondaná most azt, hogy Magyarországon vissza kell állítani a halálbüntetést. Arra, hogy megszavazná-e, ha a kormány mégis beterjesztene ilyen javaslatot a parlamentnek, sem mondott sem igent, sem nemet, mondván, erről nem tud, és nem is akar nyilatkozni. „A tízmillióból egy vagyok, és a kétszáz képviselőből is egy vagyok” – közölte. De hozzátette: ha a mérleg másik oldalára az ártatlan embereknek halálát teszem, akkor megkérdőjelezem, hogy elvi okokból, azoknak a gazembereknek meg szabad-e hagyni az életét, akik kioltottak ártatlan életeket. „A miniszterelnök úr is azt mondta, hogy ami Kaposváron történt, elfogadhatatlan, és szóba kell hozni a halálbüntetést is. Ha van más humánusabb, de hatásos megoldás, én is amellett vagyok. De százszázalékosan egyetértek a miniszterelnök úrral is, tarthatatlan, hogy kvázi futni hagyjuk azokat, akik a szörnyű bűncselekményeket elkövetik” – mondta Rubovszky György, aki szerint nem biztos, hogy egy miniszterelnöki nyilatkozatról a KDNP-elnökségnek, vagy a frakciónak tárgyalnia kell. Ha a halálbüntetés napirendre kerül és törvényjavaslat formájában is megjelenik, akkor igen, de most ez nem aktuális szerinte.

Végül arra, hogy szerinte kell-e nemzeti konzultáció a halálbüntetés visszaállításáról Magyarországon, úgy reagált, „ezt döntse el a miniszterelnök”.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.