Ellenzéki tűz Orbánra és a katasztrófavédelem vezetőjére

Hol van a téli felkészülésről hetekig áradozó Bakondi György és az általa vezetett katasztrófavédelem? Ezt kérdezi Mesterházy Attila, a Jobbik pedig felelősségre vonást követel.

Vajon a rendkívüli idő a baj fő oka? Az eddigiek ugyanis azt mutatják, hogy sem a lakossági tájékoztatás, sem a mentés megszervezése és irányítása nem volt megfelelő - írja Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt elnöke az Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott közleményében.

Mint a pártelnök fogalmaz: az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) tájékoztatása szerint a "rendkívüli időjárási körülmények" miatt több mint 100 ezer ember maradt áram, mintegy tízezer pedig víz nélkül. Az országos hóviharral együtt azonban a közösségi hálón és az internetes portálokon is futótűzszerűen terjednek a hírek, amelyek szerint tízezrek kerültek, kerülnek bajba és kiszolgáltatott helyzetbe a tegnap kezdődött hóvihar miatt.

A politikus fölteszi a kérdést: rendkívüli az az időjárás, amelyet több mint egy hete előre jelzett az Országos Meteorológiai Szolgálat? Hol van a téli felkészülésről hetekig áradozó Bakondi György és az általa vezetett katasztrófavédelem? Miért nem látták előre a bajt, miért nem hozták meg időben az emberek biztonsága érdekében szükséges intézkedéseket?

A közlemény ezzel zárul: felszólítják Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy haladéktalanul utasítsa Pintér Sándor belügyminisztert és az állampolgárok biztonságáért felelős kormányzati szervek vezetőit, hogy tegyék végre a dolgukat.

A szocialista pártelnök szavaira a Fidesz-frakció így reagált: ízléstelen Mesterházy Attila politikai haszonlesése. A nagyobbik kormánypárt parlamenti frakciója szerint a jelenlegi rendkívüli helyzetben, amikor katonák, rendőrök, mentők és civilek ezrei a bajba jutottak megsegítésén dolgoznak az arra illetékes kormányzati szervek irányításával, a szocialisták elnöke parlamenti vizsgálóbizottságról vizionál. Mint írják, Mesterházy Attila megnyilvánulása gátlástalan politikai haszonlesés, amit a Fidesz a leghatározottabban visszautasít. Ízléstelen pártpolitikai nyilatkozatok helyett most összefogásra van szüksége az országnak.

A katasztrófavédelem munkájával kapcsolatban a Jobbik is kiadott egy közleményt, amelyben Bertha Szilvia országgyűlési képviselő ezt írja: a  Jobbik felszólítja a kormányt és a belügyminisztert, hogy rendeljen el átfogó vizsgálatot a katasztrófavédelem, autópálya-kezelő és az ítéletidő által érintett minden szerv felső vezetésének felelősségét illetően. A párt szerint a meteorológiai szolgálat már napokkal korábban jelezte, hogy rossz idő közeledik. Az országban kialakult válsághelyzetek a katasztrófavédelem vezetésének alkalmatlansága, nemtörődömsége miatt jöhettek létre. Vezetőik felkészületlensége az oka annak, hogy most emberek tízezrei maradtak ellátatlanul, áram, fűtési lehetőség nélkül, megrongálódott házaikban, az ország számos részén elzárva a külvilágtól. Ugyanez a felkészületlenség az oka annak is, hogy emberek ezrei rekedtek az autópályákon élelem, víz és meleg ruhák nélkül, teljesen magukra hagyatva, életveszélyes környezetben.

A közlemény szerint a kialakult áldatlan állapot mind a katasztrófavédelem, mind az autópálya-kezelő felső vezetésének felelősségre vonását szükségessé teszi, e szervek irányítóinak alkalmatlanságát bizonyítja, ezért a Jobbik felszólítja a kormányt és a belügyminisztert, hogy az átfogó vizsgálatokat követően állapítsa meg a felelősséget és azonnal menessze a felelős felső vezetőket az intézmények éléről.


   

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.