Ellenzéki össztűz a titokminiszter-jelöltre

A kormánypárti képviselők és a szabad demokrata Gulyás József igen szavazataival támogatta Juhász Gábor kinevezését az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága.

A polgári titkosszolgálatokat felügyelő miniszterjelöltet kedden hallgatta meg a testület. A meghallgatás végén a testület tagjai közül hatan szavaztak igennel, öten pedig nemmel voksoltak a miniszterjelölt támogatására.

Juhász Gábor az ülést követően újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy kemény hangvételű meghallgatáson van túl. Szerinte a nemzetbiztonsági szakterület nyugalmat, politikai háborútól való távolságtartást és nagyon alapos szakmai munkát igényel. A politikus bízik abban, hogy a meglévő bizalmatlanságot le tudja küzdeni, hogy a miniszter munkakapcsolata a bizottsággal a jövőben szorosabb, közvetlenebb lesz, valamint abban is, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok úgy fogják végezni a munkájukat, amely cikluson átnyúló, stabil működést tesz lehetővé.

A meghallgatás után a fideszes Demeter Ervin arról beszélt: a Gyurcsány-Bajnai-kormány a demokratikus társadalmi berendezkedést a legdurvábban sértette meg, amikor politikai célokra használta fel a titkosszolgálatokat. Szerinte ennek következtében egy lepusztult, szervezetileg és morálisan szétrombolt titkosszolgálati rendszer működik Magyarországon, "ami sok esetben az alkotmányosság kereteit is átlépi".

"A mai bizottsági meghallgatás arról győzött meg minket, hogy a miniszterjelölt nem tudja (...) ezt tudomásul venni és nem képes az ebből adódó problémákkal szembenézni. Ebből arra a következtetésre jutunk, hogy a kormány a továbbiakban is hasonló módon akarja a titkosszolgálatokat működtetni" - mondta. Ezt erősíti az a keddi esemény is, hogy a szocialista képviselők megakadályozták, hogy tisztázódjon Herényi Károly és Dávid Ibolya szerepe egy titkosszolgálati botrányban, mivel nem járultak hozzá a mentelmi joguk felfüggesztéséhez - mondta, utalva az UD Zrt. ügyre.

Juhász Gábor a meghallgatáson azt mondta, hogy törvényes és hatékony munkát vár a szolgálatoktól. Hozzátette: ehhez a bizottságtól politikai támogatást vár. Kitért arra is, tisztában van azzal, hogy korábban az illetékes miniszter és a bizottság kapcsolata nem volt felhőtlen, tervei szerint ez innentől kezdve másként lesz.

Simicskó István a bizottság KDNP-s elnöke erre reagálva később azt mondta, hogy a miniszter ne várjon politikai támogatást tőlük, mert azt nem tudják megadni.

Juhász Gábor arra is kitért, hogy a posztra való felkérésekor három feladatot kapott. Az első, és szavai szerint talán a legfontosabb, hogy a pártpolitikától tartsa távol a szolgálatokat. Másodikként említette, szakmai együttműködésen belül egy jobb koordináció kialakítását a rendőrség és a szakszolgálatok között. Emellett neki kell vezetnie a kormány nemzetbiztonsági kabinetjét is.

Azt is elmondta, hogy kilenc olyan szakterület van, amelyekről a következő nyolc hónapban részletesen is tájékoztatni szeretné a bizottságot. Ezeket felsorolva az alkotmányvédelmet, a regionális kihívásokat, az energiabiztonságot, a migrációt, az informatikai biztonságot, a terrorizmus elleni küzdelmet, a gazdasági és pénzügyi biztonságot, környezeti biztonságot és a szervezett bűnözés elleni fellépést említette.

Kitért arra, hogy a meghallgatás előtt a bizottság minden tagjától lehetőséget kért a bemutatkozó beszélgetésre. Hende Csaba jelezte hogy sem ő, sem Lezsák Sándor nem kapott ilyen jellegű megkeresést.

Juhász Gábor erre reagálva visszautasította, hogy egy "nyílt, durva hazugság" lett volna a kijelentése. Úgy fogalmazott, hogy Simicskó Istvánnál bejelentkezett telefonon a bemutatkozó látogatás ügyében és lehet, hogy hibázott amikor nem minden képviselőt egyenként keresett meg, de véleménye szerint a legrosszabb esetben is csak egy helyzet félreértéséről lehet szó.

Demeter Ervin azt kérdezte a miniszterjelölttől, hogy mit akar tenni annak érdekében, hogy a szolgálatok működése visszakerüljön az alkotmányos keretek közé. Juhász Gábor annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a szolgálatok alkotmányos keretek között működnek, de a törvény megnevezi, hogy a főigazgatókat komoly felelősség terheli. Kérte, hogy aki úgy véli, hogy letértek erről az útról, az azonnal tegye meg feljelentését.

A bizottság megszavazta, hogy a Lungo Drom vezetőjeként jelenlévő Farkas Flórián is tehessen fel kérdést. A fideszes képviselő arra emlékeztetett, hogy Ficsor Ádám volt titokminiszter szerint olyan hibák következtek be a romák ellen elkövetett sorozatgyilkosságok felderítése során, amelyek nélkül hamarabb el lehetett volna fogni az elkövetőket. Megkérdezte, hogy Juhász Gábor készül-e felelősségre vonásokra miniszterként az ügyben.

Juhász Gábor közölte: nincs csodálkoznivaló azon, hogy a romák nyugtalanok egy ilyen támadássorozat miatt. Hozzátette, a konkrét ügyben a tettesek megvannak és elődje elrendelt egy vizsgálatot. Kijelentette, ha elfoglalja hivatalát, bekéreti az ügyben az illetékes vezetőtől a jelentést és utána tudja kialakítani véleményét. Kijelentette, ha kiderül, hogy a felderítés során bűncselekmény történt, annak megfelelően kell eljárni és nem lehetnek elnézőek. Megjegyezte, ha mulasztás vagy hiba történt, abban az esetben is megvan a gyakorlat a konzekvencia levonására. Egyetértett Gulyás József felvetésével, amely szerint az NBH-nak jobban kell együttműködnie a rendőrséggel, az ügyészséggel és a szakszolgálatokkal.

A fideszes Kövér László arról beszélt, hogy sorozatos jogsértések történnek a nemzetbiztonság területén is. Úgy fogalmazott, hogy ha valaki úgy akarja a morális és szakmai mélységben lévő szolgálatot irányítani, hogy előtte kijelenti, a jövővel akar foglalkozni, a múlt pedig nem érdekli, az "önmagában is vérlázító".

Juhász Gábor, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő miniszterjelölt meghallgatása előtt Demeter Ervin és Kövér László fideszes országgyűlési képviselők társaságában
Budapest, 2009. szeptember 15. Juhász Gábor, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő miniszterjelölt (k) meghallgatása előtt Demeter Ervin (b) és Kövér László a fideszes országgyűlési képviselők társaságában, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésén. MTI Fotó: Soós Lajos
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.