Ellenzéki összefogás: Mesterházy ma számol be a választmánynak

Ma tájékoztatja az MSZP választmányát a baloldali ellenzéki pártok közötti választási megállapodásról és az abból következő feladatokról Mesterházy Attila pártelnök.

A testület napirendje szerint a pártelnök beszámol az "Összefogás választási szövetség" létrehozása érdekében folytatott tárgyalásokról, a megállapodásról és az abból következő feladatokról. A választmány beleegyezése szükséges ahhoz, hogy a szocialisták átadnak négy választókerületet a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíciónak, és így a korábban tervezett 75 helyett 71 körzetben nevezik meg a jelöltet.

Emellett a testület tehet javaslatot az MSZP kongresszusának arra, hogy Mesterházy Attilát válassza miniszterelnök-jelöltté és fogadja el a közös listaállítást. A zárt ülés után Mesterházy Attila és Botka László választmányi elnök tart sajtótájékoztatót.

A szocialista párt döntéshozatali fórumai ősszel - amikor úgy tűnt, a baloldali ellenzéki pártok külön listán indulnak - már meghatározták, politikusaik milyen sorrendben szerepeljenek az országos listán. A közös listaállítás miatt azonban akár ez is megváltozhat.

A baloldali ellenzéki pártok vezetői kedden jelentették be, hogy megállapodtak a közös lista- és jelöltállításról. Mesterházy Attilát a listán Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, a Liberálisokat képviselő Fodor Gábor és Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke követi.
A lista első hatvan helyéből 42-t az MSZP, 9-et az Együtt-PM, 6-ot a DK, 3-at a Magyar Liberális Párt tölthet be. A 106 egyéni választókerületből 71 jut a szocialistáknak, 22 az Együtt-PM-nek és 13 a Demokratikus Koalíciónak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.