Ellenzék: aggályos, hogy a választás napján is nyitva lesznek az okmányirodák

Az ötpárti ellenzéki szövetség szerint választási csalásokra ad lehetőséget, hogy a választás napján is nyitva tartanak az okmányirodák.
Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke pénteken sajtótájékoztatón elmondta: a jogszabályokba decemberben került be az a lehetőség, hogy a magyarországi állandó lakóhellyel nem rendelkező kettős állampolgárok a választási eljárás alatt bejelentkezhetnek magyar lakcímre, és így egyéni választókerületben is voksolhatnak.

A politikus szerint visszaélések gyanúját veti fel, hogy a kormány úgy döntött, április 6-án nyitva tartja az okmányirodákat, noha eddig nem lehetett okmányügyeket intézni a választás napján.

Az ellenzéki szövetség félelme, hogy listás szavazatukat otthonról leadó kettős állampolgárok tömegesen jelentkezhetnek be magyarországi lakcímre, akár úgy is, hogy lakcímkártyájukat csak a választás napján veszik át, és így a többi határon túlival ellentétben egyéni körzetben is szavaznak - mondta.

Szigetvári Viktor hozzátette, a hozzájuk érkező jelzések alapján két egyéni választókerületben is tájékoztatást kértek arról, hány határon túli jelentkezett be az elmúlt időszakban ottani lakcímre, de az egyikben semmilyen választ nem kaptak, másikban pedig elutasították a kérést.

A politikus - aki hangsúlyozta, hogy fiktív lakcímre bejelentkezni bűncselekmény - felszólította a kormányt, hogy ne tartsa nyitva az okmányirodákat április 6-án, az önkormányzatokat pedig arra, adjanak tájékoztatást, hány határon túli magyar jelentkezett be az utóbbi időben a körzetbe.

Hozzátette: ellenkező esetben a kormányváltó szövetség aktivistái a választás napján nyomon fogják követni az okmányirodák forgalmát.

Kiemelte továbbá, az, hogy például egy kolozsvári magyar bejelentkezik egy általa valóban használt magyarországi lakcímre, semmilyen problémát nem vet fel. A gyanúra szerinte az okmányirodák indokolatlan nyitva tartása ad okot.

Braun Róbert szocialista politikus ezt úgy magyarázta: felvetődik a gyanú, hogy a választás napján busszal utaztatnak olyan embereket a szomszédos országból, akik reggel felveszik magyar lakcímkártyájukat, majd estére hazatérnek.

Szerinte az okmányirodák nyitva tartása április 6-án tömeges választási csalás előkészülete is lehet.

A Fidesz reagálása

A Fidesz nem késlekedett a visszafogott válasszal, szó szerint közöljük: "A Gyurcsány-koalíció vagy nem ismeri a választási törvényt vagy tudatosan hazudik és a "23 millió románozás" politikájához tér vissza. A választással kapcsolatos hisztériakeltés totális mélypontját és a gyűlöletkeltés újabb állomását jelenti a baloldal pénteki nyilatkozata. Az okmányirodák április 6-ai nyitvatartása nem ad lehetőséget arra, hogy valaki a választás napján jogosulttá váljon a helyi egyéni választókerületi képviselőjelöltre szavazni. A választási névjegyzék ugyanis csupán a választást megelőző második napig módosítható a magyarországi lakcímnek legkésőbb a választást megelőző hetedik napig történő létesítése esetén. Ismerjük a Gyurcsány-koalíció tudatlanságát, de sajnáljuk, hogy ezt a tudatlanságot a legrosszabb hagyományaikhoz visszatérve a külhoni magyarsággal szembeni hisztériakeltésre használják fel" - fogalmaznak a közleményben. - Arra kérjük az MSZP-t, hogy a 2004. december 5-ért viselt felelősségük miatti bocsánatkérés szellemében tartsa pórázon saját politikusainak és gyurcsányista szövetségeseinek a külhoni magyarokkal szemben érzett indulatait" - írták.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.