Meglepő fordulat: ellentüntetést tartanak a "földmutyi" nyertesei

Múlt héten Berettyóújfaluban tüntettek a hortobágyi állami legelőkre kiírt pályázat vesztesei, erre válaszul most a nyertesek demonstrálnak a Hortobágyon. Szerintük csak a szocialisták hangulatkeltéséről van szó.

Elég volt a szocialisták hangulatkeltéséből a Hortobágyon! – ezzel a mottóval kezdődött a félpályás útlezárással járó gazdademonstráció hétfőn Tiszafürednél a 33-as út Debrecen felé vezető oldalán. A szervezők arról tájékoztatták az MTI-t, hogy a tíz órától tartó akcióban mintegy kétszáz gépjármű és kétszázötven ember vonult fel az útra zászlókkal, transzparensekkel, és még további traktorokat, személygépkocsikat várnak. A várhatóan délután három óráig tartó megmozdulás alatt a forgalmat rendőrök irányítják.

Márkus László, az egyik szervező, a Tiszafüredi Aranykorona Gazdakör elnöke az MTI-nek azt mondta: válaszul az elmúlt héten Berettyóújfalunál szervezett demonstrációra ezen a megmozduláson azok a gazdálkodók akarják hallatni a hangjukat, akik a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNP) haszonbérleti pályázatain állataik számára jogszerűen legelőhöz jutottak.

A demonstráció Gőgös Zoltánra, az MSZP országgyűlési képviselőjére van "kihegyezve", aki azt állította, hogy "hátszéllel" olyanok nyertek a pályázaton, akiknek semmi közük a földhöz – fogalmazott Márkus László. Ezt a valótlanságot visszautasítják mindazon gazdák nevében, akik a magyar termőföld okszerű, természetbarát művelését és védelmét élethivatásuknak tekintik – tette hozzá.

Mint beszámoltunk róla, a HNP nemrégiben nyilvánosságra került listája hatalmas botrányt kavart. A bihari gazdáknál alaposan kiverte a biztosítékot, mert vannak olyan nyertesek, akik életvitelszerűen nem a pályázatban megadott lakcímen élnek, így a helyi gazdálkodók elestek a nekik ígért földektől. Elvesztette a legelőjét az a balmazújvárosi Tóth József, aki huszonnégy éve működteti tejtermeléssel foglalkozó családi gazdaságát, a családtagjaival együtt dolgozik, hét alkalmazottja van. Csaknem ötszáz darab Holstein-fríz és magyartarka tehenet tart, de nem tudja, hogy az állatokat ezek után hova fogja tenni.

A csalódott gazdálkodók múlt pénteken forgalomlassító demonstrációt tartottak Berettyóújfalu határában a 42-es főúton. Azóta kiderült az is: a HNP által kiírt pályázaton egy nádudvari cég furcsa módon úgy volt képes mintegy ötszáz hektárt nyerni, hogy csak a szeptember 26-i pályázat kiírás után két héttel, október 10-én jegyezték be.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.