Ellentmondások a röszkei haláleset körül

Csak annyi biztos, hogy szombat este meghalt egy 66 éves szerb férfi a röszkei határállomáson, aki az árvíz sújtotta területről egy osztrák honosságú autóbusszal tartott a Bécsben élő fiához. A történetről a Blic című szerb bulvárlap, annak alapján a Serbia Insajd magyar blog számolt be – onnan vették át információkat a magyar hírportálok. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata közleményt adott ki az esetről, amely azonban számos ponton ellentmond az újságcikkben közölteknek. A Szegedi rendőrkapitányság közigazgatási eljárás keretében vizsgálja az ügyet. Az egymásnak ellentmondó állításra vonatkozó kérdéseinkre a „törvényes határidőn belül" ígértek választ. E törvényes határidő: 15 nap.

A szerb lap cikke szerint a férfit a röszkei határállomáson magyar határrendőrök azzal szállították le a buszról, hogy nincs nála elég készpénz, hogy belépjen az Európai Unió területére. Miután leszállították a buszról, felhívta a fiát. Azt mondta neki, elkülönítették egy szobába, ahonnét azt sem látja, elment-e a busz, vagy megvárja őt. A cikk szerint a fiú szeretett volna beszélni a busz sofőrével, ám az idős férfinek nem engedték meg, hogy elhagyja a szobát. Szeretett volna visszatérni Szerbiába, de azt sem engedélyezték.

A Csongrád megyei rendőrség közleménye szerint „az utas nem felelt meg a beutazási feltételeknek", ezért tartóztatták fel. A rendőrök azt állítják: ők vették fel a kapcsolatot az idős férfi fiával, aki elmondta, hogy az édesapja „beteges". Ugyanez a Blic cikke szerint úgy történt, hogy amikor a rendőrök egyórás próbálkozás után végre átvették a telefont, ő közölte: hívjanak mentőt, mert az édesapja szívbeteg. Elmondta azt is, hogy az apja az árvízben elvesztette mindenét, nincs hol laknia, azért utazik Bécsbe.

A rendőrségi közlemény szerint a rendőrök több alkalommal rákérdeztek a feltartóztatott esetleges egészségügyi problémájára, aki rosszullétet nem jelzett, viszont elmondta, hogy fázik. A rendőrök egy takarót bocsátottak a rendelkezésére. A fia úgy emlékszik, hogy amikor három óra múlva megérkezett a röszkei határátkelőhelyre, az apja meztelen holtteste ugyanabban a szobában feküdt, ahová még életében bevitték, csak egy kis takarót terítettek rá.

A rendőrök azt állítják, 21 óra 15 perckor észlelték, hogy a férfi rosszul van. Két perc múlva értesítették a mentőket, és két, elsősegélynyújtásra kiképzett rendőr azonnal megkezdte a férfi ellátását. Míg a mentő kiért, folyamatos kapcsolatban álltak a mentésirányítóval, és követték annak utasításait. A rendőrök úgy fogalmaznak: a férfi a szakszerű és gondos ellátás ellenére 22 órakor a váróteremben életét vesztette.

A férfi fia a történetnek ezt a részét úgy mondta el a Blicnek, hogy miután a magyar hatóságok nem segítettek neki, felhívta a budapesti szerb nagykövetséget, ahonnan mentőt hívtak, és tolmácsot küldtek a határra. Ám a kiérkező orvosok csak a halál beálltát tudták megállapítani – az oka szívroham.

Felhívtuk a budapesti szerb nagykövetséget, ahonnan visszahívást ígértek, de lapzártáig erre nem került sor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.