Vízmű-háború Pécsett: zárolt számlák, elhallgatott veszteségek

Két munkásgyűlés, egymással ellentétes utasítások, feljelentés és számlazárolás - ez a Pécsi Vízmű körüli háborúskodás hétfő délutáni mérlege. Frissítve.

A pécsi városháza hétfői közleményében azzal vádolja a Suez-csoportot és magyar képviselőit, hogy szándékosan félrevezeti és megfélemlíti a Tettye dolgozóit.

Csőcsata

Az ügy hátterében az áll, hogy a pécsi közgyűlés ki akarja vásárolni a Pécsi Vízműből 48 százalékos partnerét, a francia Suez-csoportot. Mivel a vízmű vezetése a Suezhez kötődik, a város október 1-én a saját cégére, a Tettye Forrásház Zrt.-re bízta Pécs vízellátását. A Tettye úgy látta, hogy a vízmű vonakodik átadni a pécsi vízművagyont, ezért egy hete biztonsági őrökkel kizárta a vízmű székházából a cég vezetőit. Azóta a Tettye - a vízműtől átvett 340 dolgozóval - gondoskodik Pécs vízellátásáról.

Zár alatt

A városháza hétfői közleménye szerint kiderült, hogy a vízmű veszteséges leányvállalatai 2 milliárd forint értékben vettek fel hitelt, amiért a vízmű vállalt garanciát. Erről a város a vízmű többségi tulajdonosaként nem tudott, ezért az önkormányzat hűtlen kezelés gyanújával feljelentést tesz. A közlemény arról is szól, hogy a vízmű fizetésképtelenné vált, ezért a bankok zárolták a cég számláit.

Kivert biztosíték

Erről megkérdeztük Nyirati Istvánt,a vcízmű igazgatóját, aki elismerte, hogy a CIB zárolta a vízmű számláját. A bank azért tette ezt, mert a vízmű hiteleire a cég árbevétele biztosított fedezetet. Miután a város felbontotta az üzemelési szerződést a vízművel, a biztosíték semmissé vált. Nyirati a cége adósságát másfél milliárdra becsüli.

Ellentámadás

Előzőleg a Pécsi Vízmű Zrt. ellentámadásba lendült, hogy visszaszerezze székházát és dolgozóit a Tettye Zrt.-től.

A dolgozók eddig azt gondolták, hogy nekik nem kell állást foglalniuk az ügyben, azt megteszi majd a per ítélete. Úgy tűnik, ennek a helyzetnek vége. Nyirati István, a vízmű vezérigazgatója a hét végén - cége honlapján - munkásgyűlést hirdetett meg a Tettye menedzsmentje által irányított dolgozóknak, mondván, hogy ők továbbra is a vízmű alkalmazottai.

Gépfoglalók

A vízmű egyik leányvállalatának telephelyén, hétfő reggel megtartott gyűlésen mintegy 200 dolgozó előtt Nyirati arra utasította a megjelenteket, hogy csakis a Vízmű vezérkarának engedelmeskedjenek. A vezérigazgató kifejtette, hogy a dolgozók bemehetnek a munkahelyükre, de nem használhatják a Tettye által elfoglalt autókat és számítógépeket. Ha ezt még is megteszik, akkor jogszabálysértést követnek el, aminek következményei lesznek. Azt Nyirati nem tiltotta meg, hogy a folyamatos üzemelésű helyeken, az alkalmazottak ellássák a munkájukat, ám csak úgy, mint ünnepnapokon, vagyis ügyeleti rendszerben.

Adminisztrátorok lázadása

A gyűlés után a dolgozók tanácstalanul indultak a munkahelyükre. Nyilatkozni egyikük sem akart, s a gyűlésen résztvevő fotósokat, operatőröket arra kérték, ne mutassák arcukat. A Tettye uralta vízműszékházban ugyancsak munkásgyűlés várt a dolgozókra. Winkler Tamás, a Tettye vezérigazgatója igyekezett megnyugtatni a dolgozókat, hogy ők már a Tettye alkalmazottai, ám a kiszivárgott információk szerint ebben sokan kételkedtek. Ezt Winkler Tamás is megerősítette, a vezérigazgató tudósítónknak elmondta, hogy tizenegy adminisztrátor fizetésosztáskor megtagadta a munkát. A Tettye egyébként azért vállalta, hogy ma fizetést oszt, mert a vízmű csütörtök óta késik a dolgozók szeptemberi bérével. A fizetésosztásban az adminisztrátorok egy része nem vett részt. Hogy a munkát megtagadóknak mi lesz a sorsa, arról Winkler nem beszélt.

Tettye-uralom

A vízmű dolgozóinak kétharmadát tömörítő szakszervezet jelenleg teszteli, hogy az alkalmazottak - a két munkásgyűlés után - melyik munkaadóhoz akarnak tartozni. Máté Zoltán, az üzemi szakszervezet titkára délutánra ígérte a felmérés eredményét. Ugyanakkor Máté elmondta, hogy a Vízügyi Közszolgálati Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VKDSZSZ) jogi álláspontja alapján a volt vízmű alkalmazottak immár egyértelműen a Tettye dolgozói. Az alkalmazottak munkáltatói jogutódlással kerültek a Tettyéhez. A VKDSZSZ jogásza szerint a dolgozóknak nem kell attól tartani, hogy bűncselekményt követnek el, amikor használják a vízmű gépparkját, ugyanis azt a Tettye vezetőinek parancsára teszik. Így ha az eszközöket a Tettye mégis jogszerűtlenül használja, akkor azért a cég vezetését terheli felelősség.

Csőrepedés?

A vízmű a város lakóit is próbálja meggyőzni saját igazáról a cég honlapján, a Tettye viszont arra készül, hogy vízdíjcsökkenéssel állítsa maga mellé a pécsieket. Tudni kell, hogy Pécsen drágább a víz, mint a hazai nagyvárosok döntő többségében, s a közgyűlés azért akart megszabadulni a Sueztől, mert a képviselők úgy látták, a vízmű drágán szolgáltat, ráadásul a Suez az indokoltnál több pénzt szív ki a vállalkozásból.

Pécs és a Suez-csoport harca várhatóan a bíróságon folytatódik.

Munkásgyűlés a Pécsi Vízműben
Pécsi Vízmű munkásgyűlés - A dolgozók arca nem lehet felismerhető, nem járultak hozzá!!!
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.