Elkoboznák a minicsatornáktól a sikersportágakat

A jövőben nem sajátíthatná ki egy-egy kisebb tévécsatorna azokat a sportágakat, amelyek az adott országban kiemelkedő népszerűségnek örvendenek: az Európai Unió egyeztetni kívánja a televíziós közvetítésekre vonatkozó „kiemelt események” listáját.

Uniós egyeztetés előtt áll a televíziós közvetítésekre vonatkozó „kiemelt események” listája. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a végleges változat elküldése előtt konzultációra hívta az érintetteket. Cél, hogy a magyar siker- és látványsportok a legtöbb hazai néző számára elérhetőek legyenek – áll a médiahatóság közleményében.

Hazánkban is lehetőség nyílhat arra, hogy a legnépszerűbb sporteseményeknek a tévé képernyőjén keresztül bárki részese legyen. A jövőben a tévé előtt szurkolhatnak a magyar csapat sikeréért azok is, akik eddig azon bosszankodtak, hogy lemaradnak a kedvenc kézilabda- vagy labdarúgócsapatuk nemzetközi mérkőzéséről.

Európában országonként kell összeállítani azt a listát, amin olyan események szerepelnek, amelyeket nem „sajátíthat ki” egy-egy kisebb tévécsatorna. A „kiemelt események” között jellemzően megtalálhatóak a nemzeti sikersportágak is: Franciaországban a Tour de France, Ausztriában az alpesi sívilágbajnokság, az Egyesült Királyságban a wimbledoni tenisztorna, Magyarországon a vízilabda.

A tervezett hazai listán a népszerű uszodai sportágak mellett például a labdarúgás, kézilabda és az országimázs szempontjából igen jelentős Forma-1 magyar futama is megjelenik.

A hatóság közleménye szerint a minden érintett számára kielégítő lista összeállítása érdekében a „kiemelt eseményekkel” kapcsolatosan soklépcsős véleménycsere zajlott. A szakértői egyeztetések mellett a nézők személyesen és levélben is megfogalmazhatták igényeiket. Az egyeztetési folyamatban 18, valamilyen sportágat, illetve televíziót képviselő szervezet vett részt aktívan. Köztük voltak olyan jelentős nemzetközi szövetségek, mint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA), az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA), a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) és az Nemzetközi Jégkorong-szövetség (IIHF).

A véglegesítés előtt a Médiatanács kedden újabb konzultációt szervezett az érdekelteknek, hogy az elkészült dokumentum a lehető legtökéletesebb legyen. Ezt követően idén áprilisban indulhat el a hatálybalépéshez szükséges uniós egyeztetési folyamat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.