Elkezdődhet a Moszkva tér megújítása?

Budapesten a Vérmező és a hozzá szervesen kapcsolódó Moszkva tér, a főváros térségében pedig a maglódi főtér újragondolása indulhat el hamarosan, miután a Studio Metropolitana összegyűjtötte a régió városfejlesztési szempontból legfontosabb 30 közterét.

A fővárosi önkormányzat városfejlesztő műhelye, a Studio Metropolitana legfrissebb kutatása Budapest és agglomerációs térségének, azaz a Budapest Metropolisz Régió (a főváros és 60-80 kilométeres vonzáskörzete) tereit vizsgálta meg. Ez alapján a Moszkva tér, a Várkert, a Király utca, a Szentendrei HÉV-végállomás és környéke, valamint a maglódi Petőfi tér is szerepel a metropolisz régió 30, fejlesztési szempontból legfontosabb közterülete között. A stratégiailag kiemelkedően fontos terek összegyűjtése egy többhónapos munka eredménye. Civil szervezetek, szakemberek, önkormányzatok és a terek használói, a lakók segítettek a 30 kiválasztott helyszín megtalálásában - tájékoztatta lapunkat a Studio Metropolitana.

Demeter Anna, a 30T(ér) programvezetője elmondta, nagyon jó pályázatok és izgalmas projektek érkeztek a Studio Metropolitana őszi felhívására. Rengeteg olyan egyszerű, de jól hasznosítható ötlettel találkoztak, melyek megerősítették őket abban, hogy a helyi szereplők bevonása nagymértékben elősegíti az adott köztér fejlődését.

A 30 tér megtalálásához vezető út egyik állomása a novemberben megrendezett szakmai konferencia és workshop volt, amelyen meghatározták azokat a tereket, ahol a civil és gazdasági szereplők számára fontos funkciók egyaránt jelen vannak. Ilyen egyebek mellett az Örs vezér tere és az Újpest-Városkapu is, de mind közül kiemelkedik a Moszkva tér, amelynek fejlesztését a lakosság is egyértelműen támogatná. Utóbbi a szakma véleménye szerint is a Budapest Metropolisz Régió legfontosabb és legjobb fejlesztési adottságokkal rendelkező köztere.

A 30T(ér) program keretében hirdették meg a Köz-Tér Revitalizációs pályázatot is önkormányzatok számára, amelynek fővárosi győztese a Vérmező lett, míg az agglomeráció közterei közül Maglód főtere, a Petőfi tér lett a befutó. A pályázat értelmében a két győztes tér tervezése a helyi közösség bevonásával indulhat meg a városfejlesztő műhely felajánlásából.

Látványterv a Moszkva térrõl, 2006 március
Látványterv a Moszkva térrõl, 2006 március
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.