Elkészült a ''Fidesz hatalmát bebetonozó ötlethalmaz''

Diszkriminatív, a Fidesz hatalmát bebetonozó ötlethalmaz - így értékelte az ellenzék a Fidesz új választójogi törvénykoncepcióját.

Egyfordulós, kétszavazatos választási rendszerre tesz javaslatot a Fidesz frakciója és a határon túli magyarok is kapnak szavazati jogot. Karácsony Gergely, az LMP szakpolitikusa lapunk kérdésére azt mondta: a benyújtott javaslat elsőre nem tűnik érdemi ellépésnek a korábbi Áder-féle csomagtól, amit viszont az LMP egyetlen elemében sem tartott tárgyalási alapnak. „A határon túliak szavazati jogának ilyen típusú megadása pedig a lehető legrosszabb megoldás, a magyar politika összes konfliktusát exportálja a határon túliak közé. Ráadásul diszkriminatív is, hiszen különbséget tesz, miközben korábban a kormánypárti képviselők beszéltek arról, hogy nem lehet A és B-kategóriás állampolgár. A mélyebb elemzéshez részletes modellszámítások kellenek, hogy kiderüljön a kompenzáció valódi súlya. De, még mindig reméljük, hogy elmozdulhatunk a kétfordulós választás felé, számunkra ez alapvető kérdés” - fogalmazott Karácsony Gergely.

Hasonlóképpen elfogadhatatlannak nevezte a benyújtott koncepciót Dúró Dóra. A Jobbik témafelelőse a Népszabadságnak azt mondta: kulcsfontosságú lesz, hogy végül hány egyéni és hány listás mandátum lesz a rendszerben, ez ugyanis az arányosság egyik fokmérője lesz. „Elképzelhető, hogy még torzabbá tennék a rendszert, ami végképp elfogadhatatlan” - fogalmazott, hangsúlyozva, hogy továbbra is a német modellt támogatják, mint olcsó és arányos megoldást. Dúró hozzátette: az egyfordulós elemmel ettől függetlenül – annak költséghatékonysága miatt – egyet tudnak érteni.

Molnár Zsolt, az MSZP politikusa szerint a koncepció a „párt hatalmát bebetonozó ötlethalmaz”. Szerinte az igazi kérdésekre nem ad válaszokat, sőt mélyítik a problémákat. „Sem arányosabb, sem igazságosabb nem lenne a koncepció alapján az új rendszer, sőt, a maitól jóval aránytalanabb struktúra jönne létre. Azt tekinthetjük részeredménynek, hogy a Fidesz saját korábbi javaslatát felülvizsgálva a koncepcióban megjelenítette a kompenzációt, azonban ennek módjáról, mértékéről, formájáról egy szó sem esik a javaslatban, így nem vehető igazán komolyan” - mondta lapunknak Molnár Zsolt, hozzátéve: a határon túliak esetében a levélben szavazást kifejezetten aggályosnak tartják, „pláne egy olyan kormány alatt, amely többek közt Kubatov-listákról és adatvédelmi szabályok sorozatos megsértéséről vált ismertté.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.