Éljenek a gyerekek!

Ma van a gyermekek napja. Az ünnep Törökországból származik, a gyerekeket 1920 óta ünnepeljük. Ezen az egy napon különösen.

A Gyermeknap a világ sok országában ünnepnap. A Nemzetközi Gyermeknap (általában június 1.) megünneplése Törökországból ered és különösen volt kommunista országokban vált népszerűvé - olvasható a wikipédián. Ehhez hasonló az ENSZ által létesített Egyetemes Gyermeknap (Universal Children's Day) intézménye.

Magyarországon 1931-től ünneplik (akkor még Gyermek Hétnek hívták), 1950 óta már csak egy napig tart, és május utolsó vasárnapján tartják. Számos program mellett országszerte csaknem 1000 gombóc fagyit osztanak szét a gyereknapon: Celldömölkön 500 gombócot, Szekszárdon fagyikupont kapnak a gyerekek, egy budapesti fagyizóban pedig tanárok összefogása révén juthatnak fagylalthoz az Adj egyet ajándékba! program segítségével.

A veszprémi Petőfi Színházban és udvarán szombaton a BonBon Quintet Jancsi és Juliska című zenés mesejátéka, valamint kézműves foglalkozások, jelmezes fotózás, rendőrségi és tűzoltósági bemutatók várják a kisebbeket.

Székesfehérváron a gyereknap és a Hetedhét Játékmúzeum első születésnapja alkalmából játékfesztivált rendeznek a hétvégén: látható lesz a Circus Mechanicus nevű csodamasina a Tintaló Cirkusztól, a Vitéz László, illetve a Szabad Színház zenés mesejátéka Egy nap a babaházban címmel.

Az egri várban szombaton solymász- és fegyverbemutató, vitézi próba és vitézzé avatás, a kiskunhalasi Sóstónál közlekedési bemutatók, íjászat, motoroztatás és offroadozás, a szennai skanzenben tematikus tárlatvezetések, bábszínház és íjászkodás várja az érdeklődőket.

A programok senkit nem "akadályoznak" meg abban, hogy ünnepelje a saját gyerekét.

Árvaházi gyerekek Rosztov-na-Donu orosz városban
Árvaházi gyerekek Rosztov-na-Donu orosz városban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.