Eljárás ifjabb Hegedűs ellen: Se kép, se hang

A református egyházi bíróság tanúkat is szeretne meghallgatni, ezért elhalasztotta a döntést arról, megfosztja-e hivatalától ifjabb Hegedűs Lorántot. Bár az idézés személyes megjelenésre szólt, a lelkész nem ment el a tárgyalásra. Álláspontját terjedelmes beadványban fejtette ki.

Ifjabb Hegedűs Loránt tavaly novemberben jobbikos politikusok társaságában avatta fel a Hazatérés Temploma előterében Horthy Miklós mellszobrát – ellentüntetők hangos tiltakozásától kísérve.

Bogárdi Szabó István református püspök megütközését fejezte ki, amiért „egyházunk közfelfogását és korábbi megnyilatkozásait semmibe véve, a keresztyéni közösséget lejáratva a Szabadság téri református templomban provokatív politikai akciót szerveztek”. A püspök eljárást kezdeményezett a történtek kivizsgálására.

Karácsony táján még valószínűnek látszott, hogy az illetékes Budapest-Észak Református Egyházmegyétől máshová kerül, és ezzel jelentős késedelmet szenved az ügy. Több bíró elfogultságot jelentett. A lemondások miatt ketten maradtak, márpedig az eljárás lefolytatásához három bíróra van szükség. Az ügyész szerepét betöltő Horváth György jogtanácsos – azt állítva, hogy az elfogultságra való hivatkozás csak gyávaság leplezésére szolgál – tiltakozásul megvált tisztségétől.

Aztán elhárultak az akadályok: az egyik, előzőleg elfogultságot jelentő bíró meggondolta magát, és vállalta a felkérést. Ennek köszönhetően Horváth György is vállalta, hogy jogtanácsosként közreműködik az eljárásban.

A jogtanács a lehető legsúlyosabb fegyelmi büntetés, hivatalvesztés kiszabását kérte.

Ifjabb Hegedűs Loránt közleményében előre jelezte, hogy – bár az idézés személyes megjelenésre szól – nem lesz ott a tárgyaláson: „Az ellenem indított fegyelmi eljárás kettős mércét demonstráló jellege miatt nem fogok részt venni a kitűzendő bírósági tárgyaláson, gondosan elkerülve, hogy a jogszerűség köpenyébe öltöztethessék azt. Védekezésemet ügyvédemen keresztül írásban már előterjesztettem az egyházmegyei bíróság elnökségéhez.”

A bírósági tárgyalást a Kálvin téri esperesi hivatalban tartották. Nemes Árpád, a lelkész ügyvédje elfogultsági indítványt nyújtott be. Némi tanakodás után a bíróság és az érintett egyházmegye elnöksége úgy határozott, elutasítja a kérelmet: a tárgyalást megtartják.

„Se kép, se hang” – tiltotta meg a bíróság vezetője, hogy a vágóképeken kívül bármilyen más felvétel készüljön a teremben.

A tárgyalás jelentős részben ifjabb Hegedűs Loránt álláspontjának ismertetésével telt. A nehezen követhető, minden szempontból kimerítő szöveget többen egymást váltva olvasták fel.

Beadványában a lelkész tagadta, hogy a Horthy-szobor avatásakor tartott rendezvény pártpolitikai célokat szolgált volna. Visszautasította az antiszemitizmus vádját is. Ifjabb Hegedűs rendre dehonesztáló kifejezéseket használt nem pusztán az ellentüntetőkkel, hanem Horváth Györggyel kapcsolatban is. Az enyhébbek közé tartozott, hogy szerinte a jogtanácsos „lelki aberrációját” akarja kiélni vele szemben.

Végül a bíróság – részben legalábbis – helyt adott a lelkész ügyvédje kérésének, aki bizonyítási indítvány keretében tanúk meghallgatására tett javaslatot. Tanúként várja az egyházi bíróság azt a rendőrt is, aki a szoboravatáskor a helyszíni biztosítást vezette.

A következő tárgyalás február 20-án lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.