Börtönbe küldik Kolompár Orbánt

Egy év tíz hónapi letöltendő börtönbüntetésre ítélték első fokon Kolompár Orbánt, az Országos Cigány Önkormányzat korábbi elnökét gazdasági jellegű bűncselekmények miatt.

Első fokon 1 év 10 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte, és három évre eltiltotta a közügyektől Kolompár Orbánt, az Országos Cigány Önkormányzat egykori elnökét a Kecskeméti Városi Bíróság csütörtökön - adta hírül a távirati iroda.

Mátyásné Polereczki Éva tanácsvezető bíró kétrendbeli jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntettében, valamint az Európai Közösség pénzügyi érdekeinek megsértése bűntettében mondta ki bűnösnek Kolompár Orbánt. A bíróság a folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette és a számvitel rendjének megsértése bűntette miatt emelt vád alól felmentette Kolompár Orbánt.

A szökésben lévő Kolompár László másodrendű vádlottat jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntette, valamint az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértése miatt egy év tíz hónap börtönre ítélték. Kolompár Orbánné harmadrendű vádlottat pedig ugyanezen két bűncselekmény miatt egy év börtönnel sújtották, amelynek végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztették.

Offenmüllerné Bozó Krisztina hetedrendű vádlottat egy év hat hónap börtönre ítélte a bíróság, a végrehajtást 3 év próbaidőre felfüggesztve. A negyed-, a nyolcad- és a kilencedrendű vádlottat pénzbüntetésre ítélték, míg az ötöd- és a hatodrendű vádlottat felmentette a bíróság az ellenük emelt vádak alól.

Mátyásné Polereczki Éva tanácsvezető bíró az ítélet kihirdetése után megkezdte az ítélet indoklását, amely késő délutánig fog tartani. Az ítélet indoklása után nyilatkozhat Steigler Lászlóné Rédei Rita ügyész, valamint a vádlottak arról, hogy elfogadják az ítéletet vagy fellebbeznek az ellen.

A Kolompár Orbán és nyolc társa ellen 2009 novemberében megkezdett, majd 2010 nyarán újraindult perben három ügyet egyesítettek. A második vádpontban szerepelt a jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntette, valamint az Európai Közösségek pénzügyi érdekei megsértésének a bűntette. A Kolompár Orbán vezetésével működő Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezet és partnerszervezetei a vád szerint az Európai Unió foglalkoztatási programját segítő pályázat révén a közösségi költségvetésből 109,1 millió forintot, a magyar költségvetésből 36,4 millió forintot, összesen 145,5 millió forintot szereztek meg jogosulatlanul, további 76,5 millió forintot kíséreltek megszerezni.

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat egykori elnöke a kecskeméti bíróságon
Kecskemét, 2012. július 5. Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat egykori elnöke az ítélet indoklását hallgatja az ellene és társai ellen folyó per tárgyalásán, a Kecskeméti Városi Bíróságon. A bíróság kétrendbeli jogosulatlan gazdasági előny bűntettében, valamint az Európai Közösség pénzügyi érdekeinek megsértése bűntettében mondta ki bűnösnek Kolompár Orbánt, és első fokon 1 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.