Elítélték, mégsem kell lemondania

Rágalmazási perben, jogerős bírósági ítélettel marasztalták el a napokban Szalai Ottó siklósi független képviselőt, a Fidesz siklósi csoportjának korábbi, a pártból kizárt vezetőjét.

Habár a perben Szalai Ottót képviselőként-közéleti szereplőként vádolták meg, s a politikus a jogerős ítélet szerint bűnös, „csupán” pénzbüntetést kell fizetnie, nyolcvanötezer forintot - írja a bama.hu. Így tehát nem kell kötelezően lemondania a képviselőségről, csak akkor kellett volna, ha letöltendő vagy felfüggesztett börtönbüntetésre ítélik képviselőségével összefüggésben.

Szalai saját újságjában, a Demokráciában rendszeresen ostorozta a helyi városvezetést, egy abban közölt korábbi, 2011-es kijelentése miatt kellett bíróságra járnia. A lapnak tavasz óta nem jelent meg egyetlen újabb száma sem.

Az ominózus kijelentést Szalai egy hosszabb írásban jelentette meg, amely azzal foglalkozott, hogy az egykori siklósi határőrlaktanya eladása után Marenics János egyhavi polgármesteri fizetését vehette fel jutalomként. A bírált rész arról szólt, hogy Szalai szerint a városvezetés két kézzel szórja a pénzt. Csakhogy a bíróság szerint ez nem vélemény, hanem tényállítás, márpedig a képviselő azt nem tudta bizonyítani, hogy ez a kijelentés megállta volna a helyét.

Szalai Ottó elmondta, a kirótt büntetést kifizeti, de nem ért egyet az ítélettel, fenntartja, hogy véleményének adott hangot, ami demokráciában nem tilos. A képviselőt a Társaság a Szabadságjogokért képviselte, s ők arról biztosították, hogy továbbviszik az ügyet, az Emberi Jogok Európai Bíróságáig mennek, s szerintük Strasbourgban bizonyosan más, a hazaival ellentétes ítélet fog születni.

A volt határőrlaktanya helyén annak értékesítése óta sem kezdődött el egyelőre az annak idején felvázolt fejlesztés, egy kétszáz szobás, négycsillagos hotel megépítése, de az igaz, hogy a vételárat kifizették a városnak, és a területet mentesítették a mérgező anyagoktól.

Szalai Ottó sajnos nem csak a Fideszből való kizárása után került be az országos hírekbe, de akkor is, amikor 2010 júniusában két férfi Siklóson, az utcán, fényes nappal véresre verte.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.