Elítélt menekültek: mehetnek Bicskére

A békéscsabai bíróság másként döntött, mint a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal: mégis kiszabadul a fogságból a röszkei migránsperben elítélt kerekesszékes és a bottal járó férfi.

A Szegedi Járásbíróság pénteken bűnösnek mondta ki a röszkei migránsper mind a tíz vádlottját, az ítélet szerint résztvevői voltak a tavaly szeptemberi vízágyús, könnygázas, kődobálós tömegzavargásnak, és illegálisan lépték át a magyar határt - írja az Index.hu. A tízből hét embert letöltendő szabadságvesztésre ítéltek, a legelesettebb három vádlott, a Magyar Helsinki Bizottság által képviselt idős, cukorbeteg nő, a kerekesszékes és a bottal járó férfi felfüggesztett börtönbüntetést. A pénteki ítélethozatalkor úgy tűnt, szabadulhatnak, és nyitott táborba vagy magánszállásra kerülhetnek. A bíró csupán a tízből egy ember, a megafonozás miatt a többieknél hosszabb börtönre ítélt szír férfi előzetes letartóztatását tartotta fenn. 

A többiek nem sokáig örülhettek, a Helsinki Bizottság szombaton arról számolt be a Facebookon, hogy a Bevándorlási és Állampolgársági hivatal az ő két férfi védencüket, a kerekesszékes és a bottal járó férfit menekültügyi őrizetbe vette szökés veszélyére hivatkozva.

A menekültügyi őrizetet a BÁH első körben 72 órára rendelheti el. Miután ez az idő a végéhez közeledett, a menedékkérők ügye a békéscsabai bíróság elé került, ahol hétfőn az a döntés született, hogy nem hosszabbítják meg a menekültügyi őrizetet. A békéscsabai bíró a BÁH-hal ellentétben úgy látta, hogy nincs az őrzésükre szükség, hiszen már a szegedi büntetőeljárásban is így ítélte meg a bíró és még az ügyész is. Ez azt jelenti, hogy a két férfi ma szabadul, nyitott menekülttáborba kerülnek, Bicskére, ugyanoda, ahová a Helsinki harmadik ügyfele, az idős nő is került.

Van még józan ész és emberség - kommentálta a döntést a jogvédő szervezet hétfőn a Facebook-oldalán. Korábban a Migráns Szolidaritás Csoport hétfő este fél hétre tüntetést hirdetett a Kúria elé a röszkei perben hozott ítélet miatt. A szervezők szerint a röszkei ügyben folyó perek "egyértelműen koncepciós perek", a vádlottakat "a magyar állam bábként használja arra, hogy félelmet keltve erősítse a pozícióját".

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.